Foto: LETA

Lai kompensētu darbaspēka nodokļu reformu, Finanšu ministrija piedāvā ierobežot iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) attaisnotos izdevumus līdz 600 eiro, kas ietvertu gan tēriņus par izglītību, gan veselību. Tādējādi attaisnotajos izdevumos bez ierobežojumiem vairs nevarēs iekļaut izdevumus par operācijām un zobārstniecību.

Pašlaik, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, iespējams atgūt daļu no izdevumiem (pārmaksāto IIN 23% apmērā) par izglītību, medicīnu un zobārstniecību, kā arī interešu izglītību bērniem. Tāpat attaisnoto izdevumu vidū ir iemaksas privātajos pensiju fondos, ziedojumi, maksājumi par uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu.

Viens iedzīvotājs gadā attaisnotajos izdevumos par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem var iekļaut tēriņus, kas nepārsniedz 215 eiro. Izņēmums ir zobārstniecības pakalpojumi, plānotas operācijas, kā arī izdevumi par endoprotēžu un cita veida ar cilvēka organismu savienotu protēžu – tad iespējams atgūt pārmaksāto nodokli no visas summas.

Jaunākais FM piedāvājums paredz noteikt, ka būs iespējams atgūt daļu no tēriņiem, kas gadā kopumā nepārsniedz 600 eiro, apvienojot izdevumus gan veselībai, gan izglītībai, ziedojumiem un bērnu interešu izglītībai.

Tāpat plānots noteikt gan procentuālu (10% no gada apliekamā ienākuma), gan summāru ierobežojumu – 4 000 eiro gadā – attaisnotajiem izdevumiem par iemaksām privātajos pensiju fondos un apdrošināšanas prēmiju maksājumiem.

Ņemot vērā IIN diferencēšanu, būs iespējams atgūt 20% no summas, kas nepārsniedz atļautos limitus.

IIN attaisnoto izdevumu ierobežošana ir viens no pasākumiem, lai kompensētu nodokļu reformas ietekmi. Saskaņā ar FM aplēsēm tas turpmākos trīs gadus radīs papildu ieņēmumus 9,4 miljonu eiro apmērā ik gadu.

Valdība par grozījumiem IIN likumā lems otrdien, 11. jūlijā.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka izskatīšanai valdībā tiek virzīta nodokļu reforma, kas tostarp paredz diferencēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi 20%, 23% un 31,4% apmērā. Ienākumiem līdz 20 000 eiro gadā IIN likme būs 20%, no 20 001 eiro līdz 55 000 eiro – 23%, bet virs 55 000 eiro – 31,4%.

Tāpat koalīcija vienojās, ka neapliekamais minimums vairs netiks piemērots algām, kas lielākas par 1200 eiro.

Lai palielinātu veselības aprūpes finansējumu, koalīcijas partneri iepriekš vienojās, ka sociālās iemaksas solidāri – pa pus procentpunktam – pieaugs gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem.

Savukārt reinvestētajai peļņai tiks piemērota 0% likme, lai saglabātu uzņēmumu konkurētspēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!