Foto: F64
Valdība otrdien nolēmusi arī nākamgad saglabāt vairākus jau pastāvošos uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atvieglojumus, kas ieviesti ar mērķi veicināt investīcijas, kā arī ieviest jaunu nodokļa atvieglojumu, lai sekmētu ieguldījumus pētniecībā un attīstībā.

Saskaņā ar premjera Valda Dombrovska (V) teikto, valdības sēdes slēgtajā daļā panākta vienošanās nākamgad saglabāt UIN likumā normu, kas paredz nodokļa atvieglojumus par ieguldījumiem jaunās ražošanas tehnoloģiskajās iekārtās. Šī norma noteic, ka, aprēķinot iekārtu nolietojumu UIN maksāšanas vajadzībām, uzņēmēji jaunu iekārtu iegādē vai izveidošanā ieguldīto summu, var reizināt ar koeficientu 1,3. Tas ļauj komersantiem samazināt ienākumu, par ko jāmaksā UIN.

Tāpat valdība nolēmusi līdz 2020. gadam vēl saglabāt dižķibeles laikā ieviestās UIN atlaides lielajiem investoriem - no nākamā gada nodokļa atlaides varēs izmantot investori, kas jaunu darbavietu radīšanā ieguldījuši vismaz 10 miljonus eiro ( 7,02 miljonus latu).

Savukārt, lai stimulētu ieguldījumus pētniecībā un attīstībā, nolemts no nākamā gada 1. jūlija ieviest jaunu peļņas nodokļa atvieglojumu. Proti, aprēķinot ar UIN apliekamo ienākumu, to varēs trīskāršā apmērā samazināt par izdevumiem, kas saistīti ar izpētē nodarbināto darbinieku algošanu vai izpētes pakalpojumu iepirkšanu no zinātniekiem.  

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts ( deleģējusi RP) uzskata, ka valdībā lemtais par UIN stimulu saglabāšanu un jauna atvieglojuma ieviešanu rada priekšnoteikumus "ekonomikas izrāvienam".

"Lai arī UIN atlaides pētniecībai un attīstībai būs pieejamas no nākamā gada vidus, ar valdības pozitīvo lēmumu esam spēruši milzīgu soli savā domāšanā - bez ieguldījumiem pētniecībā un attīstībā, bez jauniem, ienesīgākiem produktiem un tehnoloģijām sasniegt attīstīto valstu līmeni nebūs iespējams. Tāpēc valdībai šajā procesā ir jāatbalsta uzņēmēji un ar nodokļu politikas palīdzību jāstimulē komersantus investēt jaunu, ienesīgāku produktu un pakalpojumu izstrādē," tā Pavļuts, kura vadītā Ekonomikas ministrija iniciēja minētā UIN atvieglojuma ieviešanu.

Tiesa gan, valdības sēdes slēgtajā daļā nolemts, sākot no 2014. gada, atteikties no patlaban pastāvošiem UIN atvieglojumiem, piemēram, no normas, kas atļauj zaudējumu pārnešanu uzņēmumu grupas ietvaros un iespējas samazināt UIN maksājumus par nosacītu kredītprocentu summu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!