Foto: LETA

Lielākā daļa Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu pirmdien noraidīja opozīcijas politiķu iesniegtos priekšlikumus samazināt PVN krīzes skartajām nozarēm.

Starp priekšlikumiem bija samazināt PVN izmitināšanas pakalpojumiem līdz 5%, līdz 12% - sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem, līdz 5% vairāku pārtikas produktu piegādēm, PVN samazinājums līdz 18% uz vienu gadu un citi, taču tie neguva vairākuma komisijas dalībnieku atbalstu.

"Tūrisma nozarē laiki ir smagi un nezinām, kad beigsies pandēmija, kas notiks ar ierobežojumiem un cilvēku paradumiem ceļot," sacīja deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

"PVN likme ir daļa no pakalpojuma gala cenas, kas veido mūsu starptautisko konkurētspēju, tāpēc jādara viss, ko var izdarīt, lai to palielinātu," viņš uzsvēra, piebilstot, ka 5% likme ir minimālais apjoms, ko var samazināt, nesaskaņojot ar Eiropas Komisiju.

"Mēs piedāvātu PVN samazināt līdz 0%, saskaņojot ar EK, lai dotu iespējas viesnīcām samazināt cenas un labāk konkurēt ar citām valstīm. Daži var pateikt, ka, ja nav apgrozījuma, tas tāpat nepalīdz, bet, ja nav apgrozījuma, tad nav nekāda kaitējuma no šīs zemākas PVN likmes," viņš skaidroja.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji rosināja uz trim gadiem samazināt 12% PVN sabiedriskajai ēdināšanai. Tas nepieciešams, kamēr atkopojamies no Covid-19 krīzes. Pēc jaunajiem, ierobežojumiem, kas paredz tikai ēdienu līdzņemšanu, uzskatu, ka šis aizvien ir pārāk augsts un var neglābt daļu uzņēmēju," sacīja politiķe Dana Reizniece-Ozola.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!