Foto: stock.xchng
Ogres novada pašvaldības 2018. gada budžeta deficīts būs 20,99 miljoni eiro.

Deficītu plānots segt ar 8,07 miljonu eiro pārpalikumu no 2017. gada budžeta un 16,96 miljonu lielu aizņēmumu.

Kopējie budžeta ieņēmumi plānoti 51,91 miljona eiro apmērā, kas ir 50,91 miljons eiro pamatbudžeta ieņēmumu un 999 500 eiro speciālā budžeta ieņēmumu, bet kopējie izdevumi plānoti 72,9 miljonu eiro lielumā, tostarp 71,74 miljoni eiro pamatbudžeta tēriņi un 1,16 miljoni eiro speciālā budžeta tēriņi.

Kopumā pašvaldībai pieejamie finanšu resursi lēsti 75,94 miljonu eiro apmērā.

Tēriņu pieaugums saistīts ar minimālās algas pieaugumu, kā arī gājēju un transportlīdzekļu tuneļu būvniecību zem dzelzceļa sliedēm, kas no budžeta prasīs 4 miljonus eiro, Jāņa Čakstes prospekta un Rūpnieku ielas pārbūve, kas attiecīgi Ogres novadam izmaksās 3 miljonus eiro un 959 915 eiro. Tāpat tiks turpināta grants ceļu sakārtošana pagastos, kā arī ietvju un veloceliņu tīkla sakārtošana un paplašināšana.

Pašvaldība paredzējusi tērēt arī 100 000 eiro Ogres novadnieka kartes ieviešanai, lai paplašinātu iedzīvotājus saņemt dažāda veida atbalstus no pašvaldības.

Ar valsts budžeta līdzekļiem plānots segt trīs projektu finansējumus - Lejasdaugavas iedzīvotāju iesaisti velo un ūdens tūrisma maršruta izstrādē, vispārējās izglītības iestāžu mācību vides uzlabošanu Ogres novadā un bezdarbnieku stipendiju projektu. Projektiem paredzēti attiecīgi 32 000 eiro, 600 000 eiro un 30 337 eiro.

No Pašvaldību izlīdzināšanas fonda Ogres novada pašvaldība saņems 1,39 miljonus eiro.

Pašvaldības iestāžu ieņēmumi plānoti 11,51 miljonu eiro apmērā, no tiem lielāko daļu sastāda pašvaldības aģentūras "Ogres namsaimnieks" nopelnītais - 9,86 miljoni eiro.

Budžetā ieplānots 16,96 miljonu liels Valsts kases aizņēmums Pārogres industriālā parka revitalizācijai, aizsargmola būvniecībai pie Ogres ietekas Daugavā ar mērķi novērst plūdu un krasta erozijas risku apdraudējumu pilsētā, grants ceļu bez cietā seguma posmu pārbūvei novadā, ēkas Parka ielā 1, siltināšanai un rekonstrukcijai, pielāgojot to pirmsskolas izglītības iestādes vajadzībām.

Par šiem līdzekļiem plānota ēkas Upes prospektā 16 siltināšana un rekonstrukcija, siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana Ogres 1. vidusskolā, vispārējās izglītības iestāžu mācību vides uzlabošana, Ogresgala pamatskolas sporta zāles atjaunošana un modernizēšana, Ķeipenes dzelzceļa stacijas ēkas atjaunošana, kultūras mantojuma saglabāšana un attīstība Daugavas ceļā, Ogres novada Kultūras centra kāpņu ansambļa pārbūve, Jāņa Čakstes prospekta pārbūve, Rūpnieku ielas pārbūve, automašīnu iegāde Ogres novada pašvaldībai, sociālajam dienestam un pašvaldības policijai.

Par budžeta pieņemšanu domes deputāti lems 18. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!