Foto: Shutterstock
Onkoloģisko pacientu organizāciju alianse lūgs pārskatīt veselības aprūpes budžetu, lai finansējums jauniem un inovatīviem vēža ārstēšanas medikamentiem tiktu paredzēts jau šogad, informēja portāla "Manabalss.lv" pārstāve Līga Caune.

Viņa atgādināja, ka pērnā gada otrajā pusē Saeima nolēma uzdot Veselības ministrijai izstrādāt onkoloģijas slimību diagnostikas un ārstēšanas programmu, kā arī paredzēt tai naudu 2017. gada budžetā. "Manabalss.lv" iniciatīvas "Lai vēzis būtu ārstējama slimība" iesniedzēju prasība ir apmierināta tikai daļēji, sacīja Caune un norādīja, ka, lai gan 2017. gada budžetā onkoloģijai piešķirti 12,3 miljoni, tie nav paredzēti arī efektīvai un mūsdienīgai ārstēšanai, izmantojot inovatīvos medikamentus.

No piešķirtajiem 12,3 miljoniem eiro četri miljoni eiro ir atvēlēti ārstēšanai, bet tas attiecas uz onkoloģijas pacientu skaita pieaugumu, nevis inovatīvajiem medikamentiem. Veselības ministrija sola naudu inovatīvajiem medikamentiem piešķirt tikai 2018. gadā, sacīja Caune.

Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses pārstāves un iniciatīvas autores Irīna Januma un Inese Ozoliņa nav apmierinātas ar rezultātu un lūgs pārskatīt budžetu jau šogad. "Inovatīvie medikamenti ir ļoti nepieciešami jau esošajiem onkoloģijas slimniekiem, lai uzlabotu viņu turpmāko dzīves kvalitāti pēc smagas ķīmijterapijas," norāda iniciatīvas autores.

Iniciatīvas "Lai vēzis būtu ārstējama slimība" autori uzskata, ka jāturpina darbs, lai tiktu apmierināta iesniegtās iniciatīvas prasības pilnībā, jo, īstenojot reformas un palielinot finansējumu veselības aprūpē, kā arī, uzlabojoties iedzīvotāju zināšanām par profilaksi un veselīgu dzīvesveidu, palielināsies gan Latvijas iedzīvotāju dzīves ilgums, gan tās kvalitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!