Foto: Shutterstock

Pabalstu sistēmas pilnveidošanai paredzētie 1,58 miljoni eiro, kurus bija plānots novirzīt nākamā gada mediķu algu palielināšanai, tomēr tiks piešķirti sākotnējās ieceres pilnveidošanai, informēja Ministru prezidenta padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

Premjera padomnieks precizēja, ka priekšlikums, kas paredzēja 1,58 miljonu eiro novirzīšanu medicīnas nozares darbinieku atalgojumam nozīmētu, ka vecāku sistēmas pilnveidošana būtu jāveic sociālo iemaksu apmērā.

Viņaprāt šis priekšlikums par 1,58 miljonu eiro novirzīšanu mediķu atalgojumam netiks apstiprināts izskatot nākamā gada budžeta projektu otrajam lasījumam, par ko arī Parādnieku informējis finanšu ministrs Jānis Reirs (JV). Rezultātā minētā summa tiks ieguldīta vecāku pabalstu sistēmas pilnveidošanā.

Pabalstu sistēmas pilnveidošana paredz, ja sieviete būs pārtraukusi darba tiesiskās attiecības pirms dzemdību atvaļinājuma sākuma, viņa joprojām varēs pretendēt uz vecāku pabalstu, proti, tiks noteikts divu mēnešu kvalifikācijas periods, kas nozīmēs, ka gadījumā ja divus mēnešus pirms dzemdību atvaļinājuma sieviete zaudē darbu, viņa joprojām būs spējīga pretendēt uz vecāku pabalstu. Pabalsts tiks aprēķināts balstoties uz veiktajām sociālajām iemaksām.

Savukārt otrā iecere paredz, ka piedzimstot mākamajam bērnam, trīs gadu laikā, personai piešķirtā vecāku pabalsta apjoms nevarēs būt mazāks par iepriekš piešķirto. Pašlaik šis periods ir divi gadi, kas, pēc Parādnieka domām, ir negodīgi tādos gadījumos, kad nākamais bērns piedzimst pēc, piemēram, diviem gadiem un viena mēneša.

Premjera padomnieks norādīja, ka šai iecerei paredzēts arī rīkot atsevišķu Demogrāfisko lietu centra sēdi, kurā piedalīsies arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pārstāvji un atbilstošo nozaru eksperti. Parādnieks uzsvēra, ka ir pārliecināts par to, ka līdz šim izvirzītie priekšlikumi par pabalstu sistēmas pilnveidošanu tiks apstiprināti, piebilstot, ka varētu rasties arī jauni priekšlikumi.

Jau vēstīts, ka valdība mediķu algu palielināšanai nākamgad varētu rast vēl papildu aptuveni 18 miljonus eiro, no kuriem 1,58 miljoni eiro nāktu no pabalstu sistēmas pilnveidošanai atvēlētā finansējuma. Kopumā šim mērķim tiktu novirzīti ap 60 miljoni eiro, otrdien pēc tikšanās ar medicīnas darbinieku organizācijām žurnālistiem atzina valdības pārstāvji.

Vaicāts, vai mediķi tiešām var rēķināties ar kompromisa variantu, kas paredz medicīnas darbinieku algām nākamgad novirzīt 60 miljonus eiro, Reirs norādīja, ka koalīcijas partneri sadarbības sanāksmē apņēmās, ka nauda ir jāatrod, nepalielinot nodokļus.

Jau ziņots, ka pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) teiktā, koalīcijas partneri vienojās, ka 2020. gada budžetā varētu rast papildu līdzekļus, lai mediķu algām nodrošinātu līdz 60 miljoniem eiro. Premjers piebilda, ka finansējuma palielinājums nenotiks uz nodokļu izmaiņu rēķina, bet gan, pārdalot finansējumu no citu ministriju budžeta programmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!