Foto: Valsts kanceleja

Pateicoties divkārt augstākiem nekā citos gados februārī saņemtajiem Eiropas Savienības (ES) fondu ieņēmumiem par realizētajiem projektiem, šā gada sākumā kopbudžeta pārpalikums ir par 89,6 miljoniem eiro augstāks nekā 2013 gada janvārī un februārī, informē Finanšu ministrija (FM).

Šā gada janvārī-februārī konsolidētajā kopbudžetā ieņēmumi pārsniedza izdevumus, veidojot finansiālo pārpalikumu 69,8 miljonu eiro apmērā. Valsts konsolidētajā budžetā pārpalikums bija 28,3 miljoni eiro, bet pašvaldību konsolidētajā budžetā tas bija 41,6 miljoni eiro.

Turklāt pāreja uz vienoto eiro valūtu šogad ir izveidojusi iepriekšējiem gadiem neraksturīgu nodokļu ieņēmumu nobīdi starp decembri un janvāri, norāda ministrija.

To galvenokārt ietekmēja pagājušā gada decembrī intensīvāk veiktie norēķini ar valsti par darbaspēka nodokļiem un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) veiktās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksas komersantiem. Līdz ar to, atšķirībā no situācijas iepriekšējos gados, pārpalikuma akumulēšanu vairs nenodrošina pamatfunkciju finansēšanai daudz nozīmīgākais nodokļu ieņēmumu pieauguma temps, kas šogad janvārī un februārī bijis divtik lēnāks nekā šajā pašā periodā pērn un gandrīz pieckārt lēnāks nekā 2012. gadā. Ekonomiski pamatotākas tendences iezīmēsies, vērtējot ieņēmumu izpildi gada pirmajos trijos vai četros mēnešos, prognozē FM.

Vērtējot janvāra un februāra kopējos ieņēmumus attiecībā pret pagājušā gada šo pašu periodu, ministrija secina, ka tie kāpuši par 123,1 miljonu eiro jeb 9,9%. Taču būtiskāko daļu no šī palielinājuma 108,3 miljonu eiro apmērā veidoja jau minētie ES fondu ieņēmumi par 2013.gadā paveiktajiem darbiem dažādos projektos. Pozitīvās pārmaiņas noteica arī iekasēto nodokļu izaugsme 31,9 miljonu eiro jeb 3,1% apmērā.

Nodokļu ieņēmumu kāpumu pamatā noteica vairāku administratīva rakstura faktoru kopums, kas nav tiešā veidā saistīts ar ekonomiskās aktivitātes pozitīvo devumu kopbudžetam. No vienas puses tas bija jau janvārī konstatētais iekasēto darbaspēka nodokļu kritums par 26,3 miljoniem eiro saistībā ar gada beigās izmaksāto atalgojumu. No otras puses – palielinājums par 49,5 miljoniem eiro PVN ieņēmumos, kas atspoguļo VID aktīvi veiktās PVN atmaksas 2013.gada decembrī, tādējādi atslogojot janvāri un februāri no atmaksu ietekmes uz PVN neto ieņēmumiem, norāda FM.

Ja gada sākumā kopbudžeta izdevumos dinamiskas pārmaiņas nebija novērojamas, tad jau februārī pirmo divu mēnešu izdevumos bija konstatējams kāpums 33,5 miljonu eiro jeb 2,6% apmērā salīdzinājumā ar janvāra un februāra izdevumu līmeni pērn, ko pamatā veidoja palielinājums subsīdijām un dotācijām. Noteicošā loma šīm izmaiņām bija ES platības tiešmaksājumiem lauksaimniekiem, kas šogad, pretēji iepriekšējo gadu tendencēm, tika izmaksāti gada sākumā, nevis 2013.gada beigās, ņemot vērā ierobežotos administratīvos resursus pārejas laikā uz eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!