Foto: F64
Latvijas Pašvaldību savienība pieprasa valdībai piedāvāt variantus, kā kompensēt pašvaldībām ieņēmumu samazinājumu pēc iecerētās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanas, kā arī atcelt ierobežojumus pašvaldībām veikt uzņēmējdarbību.

LPS piektdien kongresā Preiļos pieņemtajā rezolūcijā aicina valdību ievērot Eiropas vietējo pašvaldību hartā noteiktos pašvaldību finanšu autonomijas principus un nesamazināt agrāk sasniegto finanšu un īpašuma autonomijas pakāpi.

"Ir jāsaglabā iedzīvotāju ienākuma nodoklis kā galvenais pašvaldību ienākuma avots, kas pierādījis savu stabilitāti gan izaugsmes, gan krīzes periodos," norādīts dokumentā.

Tā kā Saeima pirmajā lasījumā jau ir atbalstījusi iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu, LPS pieprasa attiecīgi palielināt atskaitījuma likmi no šā nodokļa pašvaldībām.

"Lai palielinātu pašvaldību ieinteresētību ekonomiskajās aktivitātēs savā teritorijā, no šīm aktivitātēm atkarīgie nodokļi – uzņēmumu ienākumu nodoklis, PVN – izmantojami kā papildu ienākumu avoti, nesamazinot pašvaldībām pienākošos iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu," uzskata LPS.

Lai aktivizētu saimniecisko rosību pašvaldību teritorijās, pašvaldības prasa atcelt ierobežojumus rīkoties ar pašvaldību īpašumu un ļaut veikt uzņēmējdarbību jomās, kurās darbojas privātā sektora uzņēmumi.

Jau vēstīts, ka valdība šonedēļ nolēma samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli līdz 24% no pašreizējiem 25% no 2013.gada 1.janvāra, savukārt no šā gada 1.jūlija plānots samazināt pievienotās vērtības nodokli no pašreizējiem 22% līdz 21%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!