Foto: LETA
Nākamgad pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ieņēmumi plānoti 163,7 miljonu eiro apmērā, paredz valdībā iesniegtais noteikumu projekts par pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ieņēmumiem un to sadales kārtību 2018. gadā.

Noteikumu projekts nosaka pašvaldību finanšu izlīdzināšanu, proti, kārtību, kādā pašvaldības veic iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, un kārtību, kādā no izlīdzināšanas fonda izmaksā dotāciju, kā arī iemaksu un dotācijas apmēru, pamatojoties uz iedzīvotāju skaitu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) prognozi, nekustamā īpašuma nodokļa prognozi un aprēķināto izlīdzināmo vienību skaitu katrā pašvaldībā.

Saskaņā ar pašvaldību finanšu izlīdzināšanas aprēķinu 2018. gadā izlīdzināšanas fonda ieņēmumi plānoti 163 702 545 eiro apmērā. Tos veido dotācija izlīdzināšanas fondā no valsts budžeta – 35 821 803 eiro un pašvaldību iemaksas izlīdzināšanas fondā – 127 880 742 eiro.

Izlīdzināšanas fonda izdevumi plānoti 163 702 545 eiro apmērā, un tos veido dotācijas pašvaldībām.

Vislielākās plānotās iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā ir Rīgas domei, kas iemaksās 91,6 miljonus eiro, Jūrmalas pilsētas domei, kas iemaksās 12,3 miljonus eiro un Ventspils pilsētas domei, kas iemaksās nedaudz virs viena miljona eiro.

Kopumā pilsētas fondā iemaksās aptuveni 105 miljonus eiro, savukārt novadi – teju 22,9 miljonus eiro.

No novadiem fondā lielāko summu iemaksās Mārupes novads – teju 5,8 miljonus eiro un Ķekavas novads – nedaudz virs četriem miljoniem eiro.

Noteikumi paredz, ka pašvaldības iemaksas izlīdzināšanas fondā veic ar Valsts kases starpniecību. Valsts kase attiecīgās summas ietur no IIN ieņēmumu budžeta sadales konta atbilstoši nodokļa ieņēmumu izpildei.

No pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda plānota teju 16,5 miljonu eiro dotācija Daugavpils pilsētas domei, teju 9,3 miljonu eiro dotācija Liepājas pilsētas domei, 5,8 miljoni eiro Daugavpils novada domei, teju 4,9 miljoni eiro Kuldīgas novada domei un teju 4,5 miljoni eiro Rēzeknes novada domei.

Plānots, ka noteikumi stāsies spēkā 2018. gada 1. janvārī.

Šādus noteikumus Finanšu ministrija izstrādā katru gadu. Par noteikumu projektu valdība lems otrdien, 19. decembrī.

Vēstīts, ka šogad pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ieņēmumi plānoti 162,9 miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!