Foto: LETA
Pēc septiņu stundu ilgas valdības koalīcijas sēdes abi Ministru kabinetu veidojošie politiskie spēki "Vienotība" un Zaļo un Zemnieku savienība vienojušies par vairākiem līdz šim neatrisinātajiem un strīdīgajiem jautājumiem, tostarp palielināt sociālo nodokli darba ņēmējiem un palielināt pašvaldību ieņēmumus no iedzīvotāju ienākuma nodokļa.

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") žurnālistus informēja, ka neapliekamais minimums no 35 latiem nākamgad pieaugs līdz 45 latiem, nodokļu atvieglojums par apgādībā esošo personu pieaugs no 65 uz 70 latiem, minimālo algu pacels no 180 līdz 200 latiem.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli samazinās no 26% līdz 25%, bet sociālas apdrošināšanas iemaksas – no 33,09% līdz 35%, un pieaugums būs uz darba ņēmēju rēķina – viņi maksās 11% no algas pašreizējo 9% vietā, bet darba devēja daļa nemainīsies.

Risinājums panākts arī piektdien valdībā asas diskusijas izraisījušajā jautājumā par ieņēmumu sadali no iedzīvotāju ienākuma nodokļa starp valsti un pašvaldībām – pašlaik 80% no nodokļa ieņēmumiem ieguva pašvaldības, bet 20% valsts. Koalīcija vienojās, ka nākamgad šī proporcija mainīsies – pašvaldības iegūs 82%, bet valsts – 18%.

Premjers arī norādīja, ka fiskālā konsolidācija skars arī Veselības ministriju – tās izdevumi "apcirpti" par 12,3 miljoniem latu.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija (FM) piedāvāja mazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), celt minimālo algu un sociālo nodokli. Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) lūdza aprēķināt, kāda būs ietekme, ja nemainīs darbaspēka nodokļus un atvieglojumus, bet tā vietā samazinās pašvaldībām pienākošos IIN daļu no pašreizējiem 80% līdz 79%. ZZS piektdien sarunās uzstāja, ka nedrīkst mazināt pašvaldību ieņēmumus, bet atzina, ka pašvaldībām jāsolidarizējas ar valsti un jākonsolidē savi budžeti.

Tāpat valdība piektdien nolēma palielināt pievienotās vērtības nodokli no 21% uz 22%, bet PVN samazinātas likmes – no 10% uz 12%. Savukārt elektrībai nākamgad plānots piemērot pilnu likmi, nevis samazināto kā tas ir pašlaik. Nolemts arī dubultot "mājokļa nodokli". Mājokļa nodokļa likme pašlaik ir atkarīga no īpašuma kadastrālas vērtības - ēkām ar kadastrālo vērtību līdz 40 000 latu tā ir 0,1% no kadastrālās vērtības, ar vērtību no 40 001 līdz 75 000 latu – 0,2%, ar kadastrālo vērtību virs 75 000 latu – 0,3%. Izmaiņas paredz, ka nākamgad likmes dubultos un tās būs attiecīgi 0,2%, 0,4% vai 0,6% no kadastrālās vērtības.

Valdība turpina saspringtu darbu pie nākamā gada budžeta projekta, kuru cer iesniegt Saeimā jau 7.decembrī. Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie priekšlikumi paredz nākamā gada budžeta konsolidāciju 280 miljonu latu apmērā. Sociālā budžeta stabilizācijas pasākumi nākamgad valsts budžetam varētu dot papildu ieņēmumus 106,6 miljonu latu apmērā, savukārt citi izdevumu samazināšanas un ieņēmumu palielināšanas pasākumi dotu fiskālo efektu 173,4 miljonu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!