Foto: LETA

Latvijas Pensionāru federācija (LPF) vēlas, lai tiktu atjaunota pensiju indeksācija divas reizes gadā, intervijā sacīja LPF priekšsēdētāja Aija Barča.

Federācija aicina ministriju padomāt, vai, iespējams, ar 2021. gadu pensijas varētu indeksēt divas reizes gadā - aprīlī un oktobrī, jo, indeksējot vienreiz gadā, mazās pensijas nav iespējams būtiski palielināt. LPF rosinātu aprīlī indeksēt pensijas, kuras ir 50% apmērā no minimālās darba algas (pašlaik tie būtu 215 eiro).

"Ja ir politiskie spēki, kuri runā, ka minimālajai algai jābūt 500 eiro, tas nozīmē, ka divas reizes gadā būtu jāindeksē pensijas, kuras ir 250 eiro," pauda Barča.

Par aktuālākajiem uzdevumiem LPF arī uzskata paaugstināt piemaksas par darba stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim un uzsākt pakāpenisku piemaksu noteikšanu personām, kuras pensionējās pēc 2012. gada 1. janvāra.

Tāpat LPF uztur spēkā arī prasību par minimālo ienākumu - 99 eiro mēnesī. Kā uzsvēra Barča, ir jāturpina arī sarunas par pašvaldību atbalstu to teritorijā dzīvojošiem pensionāriem.

Barča pauda, ka pensionāru problēmu risināšanai daudz vairāk dod konstruktīva sadarbība ar ministrijām, valdību un Saeimu, nevis ultimatīvas prasības un skaļa klaigāšana dažādos mītiņos.

LPF vadītāja atgādināja, ka šajā Saeimā darbojas Pensionāru lietu darba grupa, kurā sagatavotais likumprojekts paredz piešķirt piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijām par darba stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim. Piemaksas plānots attiecināt uz pensijām, kas piešķirtas no 2012. gada. Likumprojektā paredzēts, ka ar 2020. gadu sāk maksāt pensiju piemaksas par darba stāžu līdz 1996. gadam tiem pensionāriem, kuri pensionējās 2012. un 2013. gadā, un turpmāk katru gadu pakāpeniski tiek izmaksātas minētās piemaksas tiem pensionāriem, kuri pensionējās no 2014. gada. Šādas piemaksas piešķirtu līdz brīdim, kad visi pensionāri saņemtu piemaksu par stāžu līdz 1995. gadam ieskaitot.

Nesen tiekoties ar labklājības ministri Ramonu Petraviču (KPV LV), LPF vadība ir pārrunājusi arī jautājumu par minētajām piemaksām. Pēc Barčas teiktā, labklājības ministre apliecinājusi, ka grozījumi likumā tiks ietverti nākamā gada valsts budžeta paketē, un par to viņa savu viedokli jau esot izteikusi

Satversmes tiesa 2013. gada spriedumā norādīja, ka pensiju piemaksu atgriešana sniegtu pensionāriem un invaliditātes pensijas saņēmējiem būtiskus papildu ienākumus ik mēnesi. Pašlaik Latvijā ir 127 000 pensionāru, kuriem nav piešķirtas piemaksas par darba stāžu, no tiem 24% jeb 2280 pensionāriem pensijas apmērs ir līdz 200 eiro. Savukārt 80% jeb 24 100 invaliditātes pensiju saņēmēju tās apmērs ir līdz 200 eiro. Ja tiktu piešķirtas piemaksas par stāžu līdz 1995.gadam ieskaitot, vecuma pensijas apmērs varētu palielināties vidēji par 22 eiro mēnesī, bet invaliditātes pensijas - par 12 eiro mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!