Foto: Shutterstock
Sestdien stājas spēkā likuma grozījumi, kas paredz palielināt akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem.

Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" paredz nodokļa likmi alum no šā gada 1. augusta palielināt par 22,6%, bet nodokļa likme vīnam pieaugs par 9,3%. Šāds pieaugums paredzēts arī raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu virs 6% un dzirkstošiem raudzētiem dzērieniem.

Starpproduktiem ar spirta saturu līdz 15% akcīzes nodoklis no augusta tiks palielināts par 9,3%, bet, ja spirta saturs ir no 15% līdz 22%, akcīzes nodoklis pieaugs par 10,4%.

Spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem likmes kāpums paredzēts par 1,7%.

Jānorāda, ka par budžetā iegūtajiem līdzekļiem plānots nodrošināt brīvpusdienas arī 4.klašu skolēniem.

Plānotie papildu ieņēmumi no akcīzes nodokļa palielināšanas šā gada budžetā ir  4,1 miljons eiro. Savukārt 4. klases skolēnu brīvpusdienām no 1. septembra nepieciešami 1,8 miljoni eiro.

Jau vēstīts, ka sākotnēji izmaiņām bija jāstājas spēkā jau 1. jūlijā, bet termiņš tika atlikts, ņemot vērā alkohola ražotāju un Saeimas Juridiskā biroja iebildumus par īso termiņu, kas atliktu izmaiņu ieviešanai.

Tāpat konceptuāli atbalstītais likumprojekts paredzēja likmi palielināt trīs reizes - šā gada 1.jūlijā, 2016.gada 1.aprīli un 2017.gada 1.aprīlī. Līdz ar to bija iecerēts samērot gan valsts fiskālos un veselības aizsardzības mērķus, un nodrošināt papildu ieņēmumus pamatbudžetā. Tagad par likmes paaugstināšanu nākamajos gados, iespējams, tiks spriests nākamā gada budžeta veidošanas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!