Foto: LETA
Nākotnē būs iespējams veikt informācijas apmaiņu ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm par autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas pārkāpumiem, kā rezultātā būs iespējams piemērot naudas sodus par šiem pārkāpumiem, paredz grozījumi "Autoceļu lietošanas novada likumā", ko trešdien atbalstīja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē.

Sēdē nobalsoja par steidzamības piešķiršanu likumprojektam un tā virzību 1. lasījumam Saeimā.

Likumprojekts nosaka, ka par nodevas maksāšanas pārkāpumiem tiks nodrošināta informācijas apmaiņa un nosaka iestādi, kas veiks valsts kontaktpunkta funkcijas. Likumprojektā ir iestrādāts pilnvarojums Ministru kabinetam noteikt kārtību informācijas apmaiņai starp Eiropas Savienības dalībvalstīm, kā arī informācijas apjomu, par ko notiks apmaiņa.

Par Autoceļu lietošanas nodevas likumā noteiktā valsts autoceļa posma lietošanu, ja autoceļu lietošanas nodeva nav samaksāta pilnā apmērā, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa īpašniekam, turētājam vai pārvadātājam no 300-500 eiro.

Par Autoceļu lietošanas nodevas likumā noteiktā valsts autoceļa posma lietošanu, ja autoceļu lietošanas nodeva nav samaksāta, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa īpašniekam, turētājam vai pārvadātājam 500-1000 eiro.

Informācijas apmaiņas kontaktpunkts būs Iekšlietu ministrijas informācijas centrs, taču Valsts akciju sabiedrība "Ceļu satiksmes drošības direkcija" būs līdzatbildīgā iestāde transportlīdzekļu reģistrācijas datu apmaiņas tehnisko jautājumu risināšanā.

Grozījumus nosaka jauna ES direktīva, un līdz pieņemšanas brīdim nepastāv regulējums, kas veicinātu pārrobežu informācijas apmaiņu par nodevas maksāšanas pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!