Foto: LETA

Finanšu ministrija pašlaik aktualizē pērn izstrādāto inflācijas ierobežošanas plānu, un tā ietvaros tiek vērtētas dažādas iespējas, tostarp samazināt akcīzes nodokli "ierobežotā apmērā", trešdien intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Premjers atzina, ka pretinflācijas pasākumiem, tostarp nodokļu izmaiņām, ja tādus tiks nolemts piemērot, būtu jāstājas spēkā jau šogad. "Patēriņa nodokļus, ja to darām, jāmaina ātrāk," sacīja premjers.

Vērtējot patēriņa nodokļu izmaiņas, ir jāņem vērā vairāki aspekti, uzsvēra premjers. Pirmkārt, tas, ka valdības dokumenti pašlaik paredz koncentrēšanos uz darbaspēka nodokļu samazināšanu, otrkārt, jārēķinās, ka, samazinot patēriņa nodokļus, nozarēm būs ierobežotākas iespējas prasīt vairāk līdzekļus nākamā gada budžetā, skaidroja Dombrovskis.

"Ekonomikas attīstība ir krietni straujāka nekā tad, kad tika izstrādāts inflācijas plāns. Pie šādas straujas ekonomiskas attīstības, cenām ir gluži dabiska tendence pieaugt, tāpēc mums parādās jautājums par Māstrihtas kritēriju izpildi," atzina Ministru prezidents. "Ja eirozonā situācija ir nelabvēlīga, bet mums saglabājas straujāka ekonomiskā izaugsme, mums būs tendence uz straujāku inflāciju. Tas ir faktors, kas jāņem vērā," uzsvēra Dombrovskis.

Premjers apliecināja, ka joprojām ir spēkā valdības apņemšanās ar 2013.gadu sākt samazināt darbaspēka nodokļus, taču "ir jāsabalansē, cik strauji gribam celt izdevumus, tai skaitā algas, cik strauji mazināt nodokļus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!