Foto: F64
Premjers Valdis Domrbovsksis (V) atzīst, ka ministriju pieprasījumi šī gada budžeta grozījumos piešķirt papildu līdzekļiem dažādiem mērķiem kopumā sasniedz 200 miljonus latu un rada zināmas bažas par "trekno gadu tikumu" atgriešanos, intervijā LTV raidījumam "Labrīt, Latvija!" atzina premjers.

Viņš stāstīja, ka kopumā ministriju pieprasījumi, ņemot vērā arī ietekmi uz nākamā gada budžeti, sasniedz pat 200 miljonus latu. Tomēr valdība varēs sadalīt šī gada budžeta grozījumos tikai aptuveni 60 – 80 miljonus latu, sacīja premjers.

Viņš pastāstīja, ka papildu naudu varēs piešķirt veselības aprūpei – slimnīcām un mātes un bērna veselības programmai, Kultūras ministrijai mākslas skolu pedagogu algām, Nacionālajai Operai, arī Dziesmu un deju svētku organizēšanai un citiem pasākumiem, kā arī ceļu remontiem un uzturēšanai.

Tomēr viņš uzsvēra, ka visus ministriju pieprasījumus atbalstīt nevarēs, jo ir jāievēro budžeta deficīta mērķi. "Nevaram piekopt trekno gadu politiku, kad visu, ko ieņemam, to izdevām," sacīja premjers.

Jau vēstīts, ka premjers solīja - 2012.gada budžeta grozījumos nebūs runa par "masveidīgām algu paaugstināšanām", jo visus lēmumus, kas šajā jautājumā tiks pieņemti, lielā mērā ietekmēs 2013.gada budžetu deficīta griestu līmenis.

Kopumā ministrijas šā gada budžeta grozījumos prasīs papildu finansējumu vismaz 72,6 miljonu latu apmērā. Vislielākā summa – teju puse – nepieciešama Veselības ministrijai (VM), kas šā gada budžeta grozījumos nozarei lūgs piešķirt papildu 34,6 miljonus latu.

2012.gada valsts budžets ir sagatavots ar budžeta deficītu 2,1% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). Arī turpmākajos gados plānots samazināt budžeta deficītu, sasniedzot 2013.gadā 1,4% no IKP, 2014.gadā - 0,8% no IKP, savukārt 2015.gadā - 0,3% no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!