Foto: LETA

Katram Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātajam obligātās iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas atcelšanas priekšlikumam ir jāparedz arī konkrēta fiskālā ietekme, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjers atzina, ka pašreizējie EM piedāvājumi OIK sistēmas atcelšanai nav tie labākie, tādēļ līdz septembrim viņš no ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (V) gaida priekšlikumu labojumus, kā arī fiskālās ietekmes aplēses. Kā norādīja Kučinskis, kritiskāk nepieciešams skatīties uz gāzes koģenerāciju un jāuzlabo kontroles mehānismu piedāvājums.

Jau ziņots, ka valdības darba grupas eksperti rosina OIK sistēmu atcelt trīs gadu laikā, ieviešot subsidētās elektroenerģijas nodokli (SEN), reformējot jaudas maksājumus un ieviešot "zaļos sertifikātus" vai tirgus cenas efektivitātes modeli.

Ņemot vērā šīs darba grupas priekšlikumus, EM līdz šā gada 1. septembrim uzdots Ministru kabinetā iesniegt priekšlikumus normatīvu grozījumiem par OIK maksājumu sistēmas atcelšanu.

Šobrīd papildu izmaksas, kas rodas obligātā iepirkuma mehānisma īstenošanas rezultātā, sedz visi Latvijas elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam, maksājot OIK, kas papildu elektroenerģijas cenai, sadales/pārvades tarifam un pievienotās vērtības nodoklim tiek iekļauta elektroenerģijas kopējā cenā.

2015. gadā kopumā obligātā iepirkuma ietvaros ražotājiem izmaksāti 314 miljoni eiro, bet 2016. gadā– 291 miljons eiro. No šīs naudas attiecīgi 254,9 un 237 miljoni eiro bija atbalsta summa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!