Foto: LETA

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis prognozē, ka nākamajās sarunu kārtās par Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetu piedāvājums Latvijai attiecībā uz tiešmaksājumiem un kohēzijas finansējumu tikai uzlabosies.

Viņš gan piektdien žurnālistiem neprognozēja, vai pašreizējais ES prezidenta Hermana van Rompeja piedāvājums Latvijai – tiešmaksājumu apmērs 196 eiro (138 lati) par hektāru 2020.gadā un kohēzijas palīdzības griesti 2,59% līmenī no iekšzemes kopprodukta (IKP) – paliks spēkā arī nākamā gada sākumā plānotajās sarunās. "Te darbojas pieeja – ne par ko nav vienošanās, kamēr par visu nav vienošanās. Skaidrs, ka šie piedāvājumi turpmākajā sarunu gaitā modificēsies. Es nedomāju, ka turpmākajās kārtās piedāvājums būs sliktāks, drīzāk ir jāstrādā pie tā, lai to uzlabotu," teica Dombrovskis.

Pēc viņa sacītā, pašreizējais piedāvājums Latvijai tiešmaksājumiem un kohēzijai "ir pussolis pareizajā virzienā, taču būtu nepieciešami vēl pāris pussoļi".

Dombrovskis pastāstīja, ka vairākas valstis uzstāj uz vēl lielāku ES budžeta samazinājumu, taču visas ES valstis ir vienisprātis, ka tas nebūtu jādara uz kohēzijas un lauksaimniecības rēķina. "Tie ir būtiski punkti Latvijai," atzina premjers.

"Mēs šajās sarunās esam pavirzījušies soli uz priekšu. Tās bija pietiekami konstruktīvas. Pozitīvi bija tas, ka visas valstis bija gatavas runāt un neviens nenāca ar ultimātiem par savu priekšlikumu. Visas valstis kaut kādās pozīcijās ir piekāpušās," secināja Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka divas dienas ilgušās ES valstu līderu sarunas par budžetu ir beigušās bez panāktas vienošanās. Piektdienas naktī tika paziņots jaunais ES prezidenta Hermana van Rompeja piedāvājums budžeta izdevumu samazināšanai. Latvijai tas paredzēja pakāpenisku tiešmaksājumu apmēra palielināšanu līdz 196 eiro (138 latiem) par hektāru 2020.gadā un kohēzijas palīdzības griestus 2,59% līmenī no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!