Foto: Shutterstock

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti trešdien, 10.februārī, konceptuāli atbalstījuši nodokļu un nodevu likuma grozījumus, kas paredz pretendentiem publiskajos iepirkumos noteikt stingrākas prasības nodokļu nomaksas jomā, informē Saeimas Preses dienests.

Likumprojekts paredz, ka publiskajos iepirkumos nevarēs piedalīties arī pretendenti, kuri noteiktā termiņā nebūs iesnieguši nodokļu deklarācijas. Informācija Valsts ieņēmumu dienesta neiesniegto nodokļu deklarāciju publiskajā datu bāzē tiek publicēta, ja noteiktais nodokļu deklarācijas iesniegšanas termiņš ir pārkāpts vairāk nekā par 15 dienām.

Patlaban noteikts, ka pasūtītājs no dalības iepirkuma procedūrā izslēdz kandidātu vai pretendentu, ja ir konstatēts, ka kandidātam pieteikumu un pretendentam piedāvājumu iesniegšanas termiņa pēdējā dienā vai dienā, kad pieņemts lēmums par iespējamu iepirkuma līguma slēgšanas tiesību piešķiršanu, ir nodokļu parādi, tai skaitā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parādi, kas kopsummā pārsniedz 150 eiro.

Šobrīd iepirkumos nodokļu maksātājam, kurš noteiktā termiņā nav iesniedzis nodokļu deklarācijas, izsniedz tādu pat izziņu par nodokļu parādu neesamību, kā nodokļu maksātājam, kurš ir iesniedzis visas nodokļu deklarācijas un kuram nav nodokļu parādu. Grozījumi rosināti, lai novērstu gadījumus, kad iepirkumos piedalās negodprātīgi nodokļu maksātāji, kuri nav izpildījuši visas saistības nodokļu jomā, teikts likumprojekta anotācijā.

Grozījumi nodokļu un nodevu likumā nepieciešami saistībā ar Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā konceptuāli atbalstītajiem grozījumiem Publisko iepirkumu likumā, kas paredz uzlabot publisko iepirkumu sistēmu, no dalības iepirkumos izslēdzot pretendentus, kuri nav izpildījuši saistības nodokļu jomā.

Nodokļu un nodevu likuma grozījumi Saeimā jāskata trīs lasījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!