Foto: LETA

Ceturtdien, 4.decembrī, Valsts prezidents Andris Bērziņš atzinīgi novērtējis valdības paveikto budžeta projekta sagatavošanas gaitā, portālu “Delfi” informēja prezidenta Preses dienests.

Bērziņš ticies ar finanšu ministru Jāni Reiru (V) un ministrijas valsts sekretāri Baibu Bāni, lai pārrunātu 2015.gada budžeta projekta aktuālos jautājumus, kā arī budžeta ieņēmumu un izdevumu prognozes, ņemot vērā Eiropas Savienības (ES) un eiro zonas attīstību, kā arī lielāko eksporta tirgu ietekmi uz Latvijā ražotās produkcijas noietu.

"Esmu guvis pārliecību, ka budžets ir sagatavots, pamatojoties uz reāliem un argumentētiem datiem un prognozēm. Atbalstu tā pieņemšanu," uzsvēra Valsts prezidents.

Finanšu ministrijas vadītāji informēja Valsts prezidentu, ka sagatavotais 2015. gada budžeta piedāvājums paredz strukturālo vispārējās valdības budžeta deficīta mērķi 1 % apmērā no IKP. Tas nodrošinās pilnā apmērā ietvara likumā 2014.-2016. gadam papildu piešķirto finansējumu prioritātēm, tajā skaitā būtisku pieaugumu sociālajā jomā, uzsākto demogrāfijas pasākumu turpināšanai, pedagogu darba samaksas paaugstināšanai un citiem uzstādītajiem mērķiem.

Tāpat budžeta projekts paredz izdevumus ES struktūrfondu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības projektu finansēšanai, pensiju indeksācijas nodrošināšanai, aizsardzības funkciju nodrošināšanai atbilstoši Valsts aizsardzības finansēšanas likumam.

Kopumā finansējums, kas novirzīts valdības prioritātēm un neatliekamajiem pasākumiem 2015.gadam, sasniedz 180 miljonus eiro.

Finanšu ministrs atzinīgi novērtēja valdības līdzšinējās sarunas ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) budžeta izstrādāšanas gaitā un informēja, ka Finanšu ministrija kopīgi ar LPS izstrādā jaunu pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli, lai to ieviestu jau no 2016.gada 1.janvāra.

Valsts prezidents atzinīgi novērtēja to, ka Finanšu ministrija turpina veikt sagatavošanas darbus, lai arī 2016.gadā turpinātu nevienlīdzības mazināšanas pasākumus, veicot tos ar iedzīvotāju ienākumu nodokļa neapliekamā minimuma piemērošanas kārtības izmaiņām. Arī Izglītības un zinātnes ministrijas darbu pie jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanas, lai to būtu iespējams piemērot jau no 2015.gada 1.septembra, Valsts prezidents vērtēja ļoti atzinīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!