Foto: DELFI
Vairāku deputātu, kā arī zemkopības ministra Kaspara Gerharda (NA) priekšlikumi grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli", kas paredzēja samazināt akcīzes likmi arī alum, ceturtdien neguva Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas atbalstu.

Iepriekš likumprojektam uz galīgo lasījumu priekšlikumus par akcīzes likmes samazināšanu arī alum iesniedza zemkopības ministrs Gerhards, deputāts Armands Krauze (ZZS), kā arī pie frakcijām nepiederošie deputāti – Aldis Gobzems, Didzis Šmits, Jūlija Stepaņenko, Linda Liepiņa, Karina Sprūde.

Visi priekšlikumi paredzēja pašreizējo minimālo likmi par 100 litriem alus 14,9 eiro samazināt līdz 12,5 eiro. Savukārt 8,1 eiro likmi par spirta tilpumprocentu tika rosināts samazināt līdz 6,8 eiro.

Zemkopības ministra un opozicionāru iesniegtie priekšlikumi neguva komisijas deputātu vairākuma atbalstu.

Jau vēstīts, ka Saeima 20. jūnijā pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par akcīzes nodokli, stiprajam alkoholam akcīzes likmi samazinot par 15%. Ceturtdien komisijas deputāti vienojās, ka šāda likme būs spēkā līdz nākamā gada martam.

Jāatgādina, ka grozījumus likumā "Par akcīzes nodokli" Saeima skata steidzamības kārtā. Budžeta komisija ceturtdien virzīja izskatīšanai Saeimā galīgajā lasījumā. Plānots, ka to darīs 8. jūlijā.

Saeimas aktīvā rīcība ir sekas Igaunijas parlamenta pieņemtajām izmaiņām likumā, kas paredz no 1. jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokli daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem,

Pētījumu kompānijas SKDS direktors Arnis Kaktiņš iepazīstināja deputātus ar aptaujas par Igaunijas iedzīvotāju paradumi saistībā ar alkoholisku dzērienu iegādi veikalos Latvijā rezultātiem. Martā veiktās aptaujas rezultāti rāda, ka vairāk nekā puse (52%) Igaunijas iedzīvotāju, kas pēdējā gada laikā apmeklējuši Latviju, veikalā iegādājās alkoholiskos dzērienus vešanai uz Igauniju.

Vērtējot to, cik svarīga pēdējā Latvijas apmeklējuma reizē bija alkoholisko dzērienu iegāde, ceturtdaļai iedzīvotāju tas bija galvenais apmeklējuma iemesls, 23% - viens no apmeklējuma iemesliem, savukārt 51% iedzīvotāju, kas pēdējā Latvijas apmeklējuma reizē iegādājās alkoholiskos dzērienus vešanai uz Igauniju, tas nebija apmeklējuma iemesls, bet tika izmantota izdevība tos iegādāties.

Aptaujas dati liecina, ka pēdējā apmeklējuma reizē Igaunijas iedzīvotāji par veikalos iegādātajiem alkoholiskajiem dzērieniem samaksāja vidēji 136 eiro jeb kopumā uz visiem iedzīvotājiem aptuveni 41,5 miljonus eiro. Ņemot vērā, ka Igaunijas iedzīvotāji, kas pēdējā Latvijas apmeklējuma reizē iegādājās alkoholu vešanai uz Igauniju, pēdējā gada laikā ir apmeklējuši Latviju vidēji trīs reizes, iespējams secināt, ka pēdējā gada laikā Igaunijas iedzīvotāji par Latvijā veikalos iegādātajiem alkoholiskajiem dzērieniem ir iztērējuši vismaz līdz 124,5 miljonus eiro, liecina SKDS aplēses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!