Foto: F64

Saeima otrdien ārkārtas sēdē konceptuāli atbalstīja likuma grozījumus, nosakot, ka nākamgad pievienotās vērtības nodoklis (PVN) tiks piemērots arī komerciāla rakstura kultūras pasākumiem un dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumiem.

Pārvaldīšanas pakalpojumiem PVN jāpiemēro, jo to paredz Eiropas Savienības Padomes PVN direktīva. Pašlaik nodoklis šiem pakalpojumiem netiek piemērots.

"Regulējuma mērķis ir veikt grozījumus PVN likumā, saskaņojot to ar normatīvo regulējumu PVN direktīvā, un vienlaikus izpildot Latvijai ar PVN direktīvu uzliktos pienākumus," klāsta Finanšu ministrija.

Lai nodokļu maksātāji un iedzīvotāji sagatavotos izmaiņām attiecībā uz PVN režīma piemērošanu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumam, grozījumi stāsies spēkā 2016. gada 1. jūlijā.

Savukārt kultūras pasākumu vidū nodoklis varēs nepiemērot tādiem kultūras pakalpojumiem (teātra un cirka izrādes, koncerti), kurus sniedz publiskas personas, kā arī privātpersonas, kuras veic tai deleģētus pārvaldes uzdevumus kultūras jomā, un sabiedriskā labuma organizācijas, kuras veic sabiedriskā labuma darbību kultūras jomā.

"Līdz ar to tiks nošķirtas kultūras institūcijas, kuras pasākumus rīko komerciālu mērķu sasniegšanai, no kultūras institūcijām, kuras pasākumus rīko sabiedriskā labuma darbības ietvaros un tādu kultūrpolitikas mērķu sasniegšanai, kuri sniegti saskaņā ar valsts vai pašvaldības deleģētu kultūras funkciju," min ministrija.

Paredzēts, ka prasības kultūras pasākumiem spēkā stāsies 2016. gada 1. janvārī, paredzot arī ieviešanas pārejas periodu.

Šis ir viens no nākamā gada budžetu pavadošajiem likumprojektiem, kas nozīmē, ka tas tiks skatīts steidzamības kārtā - divos lasījumos.

Kopumā PVN izmaiņas nākamā gada budžetā radīs papildu ieņēmumus 12,4 miljonu eiro apmērā, savukārt 2017. un 2018. gadā - 25,5 miljoni eiro apmērā.

PVN standarta likme Latvijā ir 21%, bet atsevišķiem pakalpojumiem, piemēram, pasažieru un to bagāžas regulāro pārvadājumu pakalpojumiem iekšzemē tiek piemērota samazinātā likme 12% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!