Pievienotās vērtības nodoklis (PVN) nākamgad komerciāla rakstura kultūras pasākumiem tomēr netiks piemērots, ceturtdien vienojās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Vienošanās līdz 2017. gadam atlikt 21% PVN piemērošanu kultūras pasākumu biļetēm iepriekš tika panākta pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni.

Izskatot likumprojekta otrajam lasījumam iesniegtos priekšlikumus, deputāti piektdien noraidīja Finanšu ministrijas iesniegtos priekšlikumus, kas bija saistīti ar likmes piemērošanu kultūras pasākumiem.

Budžeta komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V) atzina, ka grozījumi PVN likumā sākotnējā veidolā nebūtu veiksmīgi, jo galvenais mērķis ir nodokli piemērot ārvalstu rīkotāju pasākumiem.

Finanšu ministrijas pārstāvji gan pagaidām nespēja atbildēt, kā samazināsies plānotie budžeta ieņēmumi, atceļot šo normu.

"Rīgas namu pārvaldnieka" pārstāve aicināja nepiemērot PVN arī apsaimnniekošanas pakalpojumiem, jo likumprojekts neatbilst Eiropas direktīvas prasībām. Deputāti gan šim aicinājumam neatsaucās.

Tāpat deputāti noraidīja Latvijas Reģionu apvienības ierosinājumu piemērot PVN samazināto likmi veselīgai pārtikai, kā arī partijas "Saskaņa" priekšlikumu piemērot 5% likmi apkurei.

Jau vēstīts, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 22. oktobrī konceptuāli atbalstīja grozījumus PVN likumā, nosakot, ka nākamgad PVN tiks piemērots arī komerciāla rakstura kultūras pasākumiem un dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumiem.

Sākotnēji bija plānots, ka kultūras pasākumu vidū nodokli varēs nepiemērot tādiem kultūras pakalpojumiem (teātra un cirka izrādes, koncerti), kurus sniedz publiskas personas, kā arī privātpersonas, kuras veic tai deleģētus pārvaldes uzdevumus kultūras jomā, un sabiedriskā labuma organizācijas, kuras veic sabiedriskā labuma darbību kultūras jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!