Foto: LETA

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšana elektroenerģijas un gāzes piegādēm visām mājsaimniecībām no 21% uz 12% vai uz 5% radītu līdz 32,5 miljonu eiro negatīvu fiskālo ietekmi uz valsts budžetu gadā, norādīts valdības apstiprinātajā Ekonomikas ministrijas (EM) atbildes vēstulē Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

EM aprēķinājusi, ka vidēji mēnesī pie šāda scenārija negatīvā fiskālā ietekme būtu ap 1,6 līdz 2,7 miljoniem eiro. Gadījumā, ja energoresursu cenu pieaugums būs straujāks nekā bija prognozēts, attiecīgi palielinātos arī negatīvā fiskālā ietekme uz valsts budžetu.

Tāpat ministrija kā vēl vienu variantu energoresursu cenu ietekmes samazināšanai vēstulē arī aprakstījusi iespēju attiecībā uz akcīzes nodokļa samazināšanu dabasgāzei, ko mājsaimniecības izmanto par kurināmo.

EM norāda, ka no 2022.gada 1.janvāra stājās spēkā jauni dabasgāzes gala tarifi mājsaimniecībām. Akcīzes nodokļa īpatsvars mājsaimniecībām veido nelielu daļu no gala tarifa par dabasgāzi. Tas ir 1,6% mājsaimniecībām, kas dabasgāzi patērē tikai ēdiena pagatavošanai, 1,8% - mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto arī ūdens uzsildīšanai, un 2,15% tām mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto apkurei.

Ministrija norāda, ka līdz ar to akcīzes nodokļa dabasgāzei samazināšana vai atcelšana mājsaimniecībām, ņemot vērā nelielo akcīzes nodokļa īpatsvaru, nesniegtu jūtamu fiskālo efektu uz mājsaimniecību rēķiniem.

Tāpat apskatīta arī iespēja samazināt dabas resursa nodokli. Dabas resursu nodokļa mērķis ir veicināt dabas resursu ekonomiski efektīvu izmantošanu, ierobežojot vides piesārņošanu, samazināt vidi piesārņojošas produkcijas ražošanu un realizāciju, veicināt jaunu, vidi saudzējošu tehnoloģiju ieviešanu, atbalstīt tautsaimniecības ilgtspējīgu attīstību, kā arī finansiāli nodrošināt vides aizsardzības pasākumus. Dabas resursu nodokļa būtība ir īstenot principu "piesārņotājs maksā".

Tādējādi uzņēmumiem, kas noteikti kā dabas resursu nodokļa maksātāji, jāmeklē risinājumi, lai lai veicinātu fosilo energoresursu izmantošanas maiņu uz atjaunojamo energoresursu izmantošanu, norāda EM. Reizē ministrija arī vērš uzmanību, ka dabas resursu nodoklis netiek piemērots dabasgāzes patēriņam. Dabas resursu nodoklis tiek piemērots dabasgāzei, ja to iesūknē pazemes krātuvē, un nodokļa likme ir 0,0143 eiro par 100 kubikmetriem dabasgāzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!