Foto: LETA

Komisijas maksu par otrā pensiju līmeņa pārvaldīšanu samazinās līdz 0,6%, tādējādi varēs ietaupīt 20 miljonus eiro, sacīja labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Patlaban Valsts fondēto pensiju likumā noteikts, ka fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītājam maksājumu par ieguldījumu plāna pārvaldi veido maksājuma pastāvīgā daļa, kas ir 1% no ieguldījumu plāna aktīvu vidējās vērtības gadā.

Savukārt Ministru kabinets pagājušajā nedēļā, 22. augustā, uzdeva Labklājības ministrijai (LM) pārskatīt valsts fondēto pensiju regulējumu, lai veicinātu ieguldījumus kapitāla tirgū, tai skaitā attiecībā uz pensiju fondu ieguldījumu limitiem, plānu maiņas termiņiem, pārvaldnieku komisijas maksām, jo izmaiņas komisijas maksās tiešā veidā ietekmē valsts fondēto pensiju shēmas aktīvu apjomu un dalībnieku nākotnes pensiju apmēru.

Reirs stāstīja, ka par minēto jautājumu LM pagājušā gada decembrī izveidoja darba grupu, kuras uzdevums bija kardināli samazināt komisijas maksu par otrā pensiju līmeņa pārvaldīšanu.

"Patlaban komisijas maksa ir 1%, bet LM rosinās to samazināt līdz 0,6%. Šis priekšlikums ir iekļauts budžeta paketē un tas stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī," informēja ministrs.

Viņš piebilda, ka priekšlikums ir fiskāli neitrāls, turklāt tas pozitīvi ietekmēs pensiju otrā līmeņa turētājus. "Šī priekšlikuma rezultātā pensiju maksātāji gadā ietaupīs 20 miljonus eiro," atzina Reirs.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!