Foto: DELFI

Sākoties Covid-19 krīzei, valstij pieejamais finanšu atbalsts bija 3 miljardu eiro apmērā, kur daļa ir pieejams finanšu instrumentu veidā, bet daļa - tiešajā atbalstā, preses konferencē pēc valdības sēdes, kur tika lemts par finanšu atbalstu uzņēmumiem, sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs.

Līdz gada beigām no šiem līdzekļiem būs iztērēti aptuveni 1,4-1,5 miljardi eiro.

Jāatzīmē, ka šajos 3 miljardos ietilpst ne tikai atbalsts līdzekļu piešķiršanā, bet arī tādi atbalsta veidi kā nodokļu atlaides, nodokļu brīvdienas, ko Covid-19 krīzes dēļ varēja pagarināt līdz 3 gadiem un uzņēmēji šo iespēju aktīvi izmantoja.

"Šī programma noslēgsies gada beigās, bet esam pārrunājuši atbalsta grupā to pagarināt līdz nākamā gada pirmā pusgada beigām atlikt vai sadalīt nodokļu maksājumus trīs gadu periodā," sacīja Reirs.

Patlaban finanšu resursi ir pietiekami un esošā situācija liecina, ka valstij būs iespēja nodrošināt ar finanšu resursiem visas nepieciešamības, taču, ja tie apsīks, tad ir iespēja gan īstermiņā, gan ilgtermiņā aizņemties finanšu tirgos, sacīja Reirs. Turklāt rudenī reitingu aģentūra "Standard&Poor's" palielināja Latvijas kredītreitingu, kas ļauj aizņemties līdzekļus ar izdevīgām likmēm. Valsts kase jau septembrī aizņēmās finansējumu ar negatīvu likmi, piebilda Reirs.

Runājot par nepieciešamību pārskatīt nākamā gada budžetu piešķirtā finansējuma dēļ, Reirs sacīja, ka šāda iespēja netiek izvērtēta, jo tās ir divas finansējuma plūsmas, kas nav savstarpēji saistītas. Palīdzībai tiek izmantoti citi finanšu instrumenti, kam nepieciešams Saeimas atbalsts un arī Eiropas Savienības finansējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!