Foto: LETA

Rīgas domes deputāti sēdē otrdien atbalstīja nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) paaugstināšanu galvaspilsētā no nākamā gada, piemērojot 1,5% likmi pašreizējās 1% likmes vietā, liecina domes sēdes darba kārtība.

Jaunos noteikumus par NĪN aprēķināšanu un NĪN atvieglojumu piešķiršanas kārtību sagatavojusi Rīgas Pašvaldības ieņēmumu pārvalde.

Savukārt, piemērojot NĪN par mājokli, turpmāk plānots ņemt vērā, vai šo īpašumu kāda persona ir deklarējusi par dzīvesvietu.

Rīgas domes pārstāve Iveta Bulāne iepriekš norādīja, ka šobrīd Rīgā ir ap 38 tūkstošiem dzīvokļu, kuros nav deklarēta neviena persona. "Parasti šādi dzīvokļu kalpo kā kapitāla ieguldījums un netiek izīrēti, vai arī dzīvokļa īpašnieks nedod atļauju īrniekam to deklarēt par savu dzīvesvietu. Pašvaldība ir ieinteresēta šo situāciju mainīt un motivēt Rīgā dzīvojošos arī deklarēt te savu dzīvesvietu, tādējādi palielinot iedzīvotāju ienākumu nodokļa pieaugumu budžetā," teica Bulāne.

Līdzšinējā NĪN likme par mājokli 0,2–0,6% apmērā tiks saglabāta par īpašumiem, kuros deklarēti Latvijas pilsoņi vai Latvijas nepilsoņi, bet par īpašumiem, kuri nav deklarēti par dzīvesvietu, likme tiks paaugstināta līdz 1,5%.

Saglabājot līdzšinējo likmi 0,2–0,6% apmērā par mājokli, kas deklarēts par dzīvesvietu, arī papildus tiks ieviestas atlaides ģimenēm ar bērniem. Ģimenes ar vienu bērnu saņems atlaidi 50% apmērā, ģimenes ar diviem bērniem - 70% apmērā.

Fiziskām personām dzīvokļu īpašumos nesadalītās daudzdzīvokļu mājās 0,2–0,6 % likme tiks aprēķināta par 30 kvadrātmetriem uz katru deklarēto personu, bet 1,5% likme – ja īpašumā nav deklarētu personu, kā arī par ēkas platību, kas pārsniedz 30 kvadrātmetrus uz katru deklarēto. Arī šajā gadījumā papildu atvieglojumus 70% apmērā saņems ģimenes ar diviem bērniem, 50% atvieglojumus ģimenes ar vienu bērnu.

Savukārt juridiskām personām NĪN aprēķins būs atkarīgs ne tikai no deklarētajām personām, bet arī īres līguma. Iepriekš minētie nosacījumi likmes 0,2-0,6 % piemērošanai papildināti ar nosacījumu, ka Zemesgrāmatā jābūt reģistrētam īres līgumam.

Pēc Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes aprēķina, kopējais pieaugums līdz ar grozījumiem Rīgas budžetā varētu būt 23,7 miljoni eiro. Ģimenēm ar bērniem noteikto atvieglojumi kopumā būs divu miljonu eiro apmērā.

Jaunie noteikumi par NĪN piemērošanu galvaspilsētā stāsies spēkā 2016. gada 1. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!