Foto: LETA
Valdība otrdien atbalstīja 263 211 eiro piešķiršanu Rīgas cirka vajadzībām no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Kultūras ministrija (KM) lūdza Finanšu ministrijai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 263 211 eiro pārskaitīt VSIA "Rīgas cirks" vienreizēju izdevumu segšanai 2016. gadā. Tostarp 30 250 eiro saistību segšanai par neīstenoto cirka programmu "Tropu fantāzija", 188 287 eiro cirka ēkas Merķeļa ielā fasādes sienas nostiprināšanai un 44 674 eiro padziļinātai cirka ēkas tehniskajai apsekošanai.

Kā skaidrots rīkojuma projekta anotācijā, šobrīd ir izveidojusies situācija, kas rada draudus cirka pamatdarbības nodrošināšanai, jo ēkas tehniskais stāvoklis ir neapmierinošs.

Vienlaikus ir aizliegta ēkas izmantošana publiskiem pasākumiem, kas, kā vērš uzmanību KM, nes būtiskus finansiālos zaudējumus un apdraud cirka pieejamību Latvijas iedzīvotājiem.

Kopš 2016. gada februāra cirka darbība ir pilnībā apdraudēta, uzsvērts rīkojuma projektā. "Publiskie paziņojumi par ēkas tehnisko stāvokli, kā arī līdztekus tam notikušās biedrības "Dzīvnieku brīvība" protesta akcijas pret savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs būtiski ietekmēja apmeklētāju skaitu un līdz ar to arī biļešu ieņēmumu apjomu," pauž ministrija.

Rīgas cirkam ir noteikts valsts nozīmes kultūras objekta statuss.

Līdz šim ministrija kapitālieguldījumus Rīgas cirka ēkā nevarēja veikt, jo 20 gadu garumā tiesvedības ietvaros tika risināts jautājums par ēkas un ar to saistītās zemes īpašumtiesībām, norāda KM.

Ministrija līdz šim ir segusi neatliekamos izdevumus, lai nodrošinātu cirka mākslas pieejamību cirka ēkā.

2014. gadā papildus pamatdotācijai tika piešķirts finansējums 80 542 eiro apmērā neatliekamiem remontdarbiem. Savukārt 2015. gadā papildus pamatdotācijai tika piešķirts finansējums 30 760 eiro apmērā ugunsgrēka seku likvidēšanai, 4500 eiro kupola izturības testēšanai, 4 834 eiro ēkas un tās konstrukciju tehniskajai izpētei un ēkas konstrukcijas ugunsdrošajai apstrādei, 40 000 eiro telpu remonta nodrošināšanai pēc ugunsgrēka un 71 000 eiro SIA "Rīgas satiksme" atsaišu noņemšanai.

Kā ziņots, ar Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) lēmumu Rīgas cirka ēka kopš 11. februāra apmeklētājiem ir slēgta. BVKB secināja, ka Rīgas cirka ēka nav droša ekspluatācijā un tās ekspluatācija jāpārtrauc nekavējoties.

Cirka ēkas konstrukcijām ir veiktas vairākas pārbaudes, kuru rezultātā ir konstatētas nopietnas inženiertehniskas problēmas attiecībā uz būvkonstrukciju stiprību, stabilitāti un citām būtiskām prasībām ēkas drošai izmantošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!