Foto: LETA

Rīgas dome ārkārtējās situācijas dēļ grūtībās nonākušajiem komersantiem, kuriem ar pašvaldību ir noslēgts nomas līgums, sniegs atbalstu, tos atbrīvojot vai samazinot nomas maksu par nekustamo īpašumu nomu, portāls "Delfi" noskaidroja pašvaldības Īpašuma departamentā.

Atvieglojumus būs iespējams saņemt, pamatojoties uz komersanta atbilstību noteiktiem kritērijiem un komersanta iesniegumu.

Pašvaldība akcentē, ka atbalsts ir piemērojams tikai tām personām, kas atbilst Komerclikuma 1. pantā noteiktajam, proti, komersants ir komercreģistrā ierakstīta fiziskā persona (individuālais komersants) vai komercsabiedrība (personālsabiedrība un kapitālsabiedrība).

Tāpat nomniekam saglabājas pienākums veikt samaksu par iznomātā īpašuma uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem (piemēram, elektroenerģiju, siltumenerģiju, ūdensapgādi), maksāt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), apmaksāt apdrošināšanas izdevumus un kompensēt zemes nomas maksu, ja iznomāta ēka vai telpas, kas atrodas uz privātas zemes.

Atbalsts ir piešķirams, ja tiek izpildīti sekojoši nosacījumi. Komersantam, salīdzinot ar 2019. gada martu, ir samazinājušies ieņēmumi vismaz par 30%, tam Valsts ieņēmuma dienesta (VID) administrēto nodokļu parāds nepārsniedz 1000 eiro, tam nav pasludināts maksātnespējas process, kā arī komersantam uz iesnieguma iesniegšanas brīdi nav nomas maksas parādu pret iznomātāju par periodu līdz šī gada 29. februārim.

Īpašuma departaments, neveicot grozījumus nomas līgumā, piemēros atbalstu, ņemot vērā komersanta atbilstību noteikumos noteiktajiem kritērijiem.

Tāpat departaments piemēros nomas maksas atbrīvojumu, ja komersants noteiktajā periodā nekustamo īpašumu vai kustamo mantu vispār neizmanto saimnieciskās darbības veikšanai Ministru kabineta noteikto ierobežojumu dēļ ārkārtējās situācijas laikā.

Savukārt, ja komersants turpina izmantot iznomāto nekustamo īpašumu, nomas maksas samazinājums tiks piemērots atbilstoši komersanta ieņēmumu no saimnieciskās darbības procentuālajam samazinājumam, bet nepārsniedzot 90% no nomas līgumā noteiktās nomas maksas.

Lai saņemtu atbalstu, komersantam uz iesnieguma iesniegšanas brīdi vienotajā "de minimis" atbalsta uzskaites sistēmā jāiesniedz elektroniski "de minimis " uzskaites veidlapu par citu saņemto "de minimis" atbalstu, vai jānorāda "de minimis" atbalsta uzskaites sistēmā izveidotās un apstiprinātās pretendenta veidlapas identifikācijas numuru. "De minimis" uzskaites veidlapa jāaizpilda un jāiesniedz komersanta – atbalsta saņēmēja VID elektroniskajā datu bāzē EDS.

Departaments norāda, ka atbalsta saņemšanas izvērtēšanai komersanti tiek aicināti iesniegt iesniegumus, aizpildot iesnieguma veidlapas. Tiem komersantiem, kas iznomāto nekustamo īpašumu neizmanto saimnieciskās darbības veikšanai Ministru kabineta noteikto ierobežojumu dēļ, ir sagatavota veidlapa par atbrīvošanu no nomas maksas. Savukārt, ja komersants turpina veikt saimniecisko darbību, tad ir aizpildāma veidlapa par nomas maksas samazinājuma piemērošanu.

Atbalsta saņemšanas izvērtēšanai Rīgas domes Īpašuma departamenta nomnieki-komersanti tiek aicināti iesniegt iesniegumus, sūtot elektroniski parakstītus dokumentus uz di@riga.lv. Jautājumu gadījumā departaments aicina zvanīt uz tālruni 67037516.

Jau vēstīts, ka ārkārtējās situācijas dēļ Rīgas domes pagaidu administrācija 26. martā lēma pārcelt NĪN apmaksas termiņu no 31. marta uz 15. maiju. Termiņa pārcelšana nozīmē, ka līdz 15. maijam par maksājumiem netiks aprēķināta nokavējuma nauda.

Jaunā kārtība attiecas uz visiem NĪN maksātājiem, kuriem ir pienākums maksāt nodokli par Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā esošajiem nekustamajiem īpašumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!