Foto: F64
Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja šodien uzticēja atbildīgajām domes institūcijām izstrādāt lēmumprojektu, kurā būtu atrunāts - kādā veidā varētu tikt ieviesti jauni nekustamā īpašuma nodokļu (NĪN) atvieglojumi Rīgā.

Šo jautājumu pašvaldībā vairākkārt ir aktualizējis deputāts Jurģis Klotiņš (VL-TB/LNNK) un šodien komiteja vienojās par plāna izstrādi, kurā tiktu atrunāta atvieglojumu ieviešanas procedūra. Šis lēmums pašvaldības institūcijām jāsagatavo līdz nākamajai komitejas sēdei, kad tad arī tiks lemts - vai, kādā veidā un kādā apmērā atvieglojumi vispār ieviešami.

Klotiņš piedāvāja Rīgas teritorijā samazināt NĪN maksājumu apjomu par 50% viena un divu dzīvokļu dzīvojamo māju īpašniekiem fiziskām personām, kuri ir deklarējuši dzīves vietu Rīgā savā īpašumā un patlaban nav tiesīgi saņemt nevienu no domes noteikumos noteiktajiem NĪN atvieglojumu veidiem.

Klotiņš piedāvā noteikt, ka atvieglojumu var saņemt tikai par to īpašumu, kurā persona ir deklarējusi savu dzīvesvietu, ka piešķiramais atvieglojuma apmērs nevar pārsniegt 1000 eiro taksācijas gadā, kā arī, ka atvieglojums pienākas par viena vai divu dzīvokļu dzīvojamās mājas apbūvē ietilpstošajām ēkām piekrītošo zemi atvieglojumus piešķir par platību, kas nav lielāka par 2000 kvadrātmetriem.

Pēc diskusijām deputāti gan nosprieda, ka šis jautājums būtu "jāskata plašāk" un atvieglojumi jāparedz arī trīs un četru dzīvokļu māju īpašniekiem, kā arī, iespējams, citām sabiedrības grupām.

Klotiņš skaidro, ka Latvijā tieši Rīgā privātpersonas maksā lielākos NĪN maksājumus par savu mājokli, tādēļ Rīgas pašvaldība "nevar nereaģēt un tai ir jārīkojas", lai samazinātu NĪN maksājumus viena un divu dzīvokļu māju saimniekiem.

"Jūrmalas un Mārupes pašvaldības jau vairākus gadus ir noteikušas 90% un 70% atvieglojumus NĪN maksai tiem saimniekiem, kuri dzīvo savu ģimeņu savrupmājās. Viņiem nav jābaidās par savu iztiku arī pēc tam, kad bērni jau pieauguši, bet vecuma pensijas laiks vēl nav pienācis. Rīgā šobrīd savrupmāju saimnieki ir spiesti maksāt tādus NĪN maksājumus, kas rada nesamērīgu slogu uz viņu labklājību," pauž deputāts.

Tāpat viņš norāda, ka Rīgas dome piemēro 1,5% likmi zemei, kas ir augstākā likme, ko zemei var piemērot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!