Foto: stock.xchng
Valdība otrdien atbalstīja grozījumus uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) likumā, kas paredz atbrīvot no nodokļa vairāku veidu dividendes, kā arī pazemināt prasības nodokļa atlaides piemērošanai investīciju projektiem un citus grozījumus.

Lai izveidotu pievilcīgāku Latvijas uzņēmumu ienākuma nodokļa režīmu un mazinātu nepieciešamību izmantot ārzonu struktūras nodokļu samazināšanas vajadzībām, likumā tiek noteikts, ka sākot ar 2013.gadu no nodokļa ir atbrīvotas dividendes, ko sabiedrība - Latvijas rezidents izmaksā nerezidentam, kas nav ES/EEZ vai ārzonas valsts residents, dividendes, ko sabiedrība – Latvijas rezidents saņem no nerezidenta, ja dividenžu izmaksātājs ir tādas valsts rezidents, kas nav zemu nodokļu un beznodokļu valsts vai teritorija.

Tāpat valdība rosina no UIN atbrīvot procentu maksājumus, ko sabiedrība - Latvijas rezidents izmaksā nerezidentam, kas nav ES/EEZ vai zemu nodokļu vai beznodokļu valsts vai teritorijas rezidents, un kas tiek veikti pēc 2013.gada 31.decembra, un maksājumus par intelektuālo īpašumu, ko sabiedrība - Latvijas rezidents izmaksā nerezidentam, kas nav ES/EEZ vai zemu nodokļu vai beznodokļu valsts vai teritorijas rezidents, un kas tiek veikti pēc 2013.gada 31.decembra.

Likumprojekts arī paredz, ka sākot ar 2013.gadu ienākumi vai zaudējumi no kapitāla daļu un akciju atsavināšanas netiek ņemti vērā, nosakot nodokļa maksātāja ar nodokli apliekamo ienākumu, izņemot ienākumus, ja kapitālsabiedrība, kuras akciju iegāde ir notikusi, ir tādas valsts vai teritorijas rezidents, kas saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem ir atzīta par zemu nodokļu vai beznodokļu valsti vai teritoriju.

Tāpat valdība nolēma pazemināt prasības, kas jāizpilda, lai saņemtu nodokļa atlaidi par atbalstāmo investīciju projekta ietvaros veiktajiem sākotnējiem ilgtermiņa ieguldījumiem. Pašlaik likums paredz, ka investīcijām jābūt vismaz 5 miljonu latu apjomā un projekts jārealizē trīs gadu laikā. Valdība rosina samazināt ieguldāmo investīciju apmēru līdz 3 miljoniem latu un pagarināt investīciju realizācijas periodu līdz 5 gadiem. Tāpat valdība rosina noteikt, ka turpmāk uz atlaidi varēs pretendēt arī mēbeļu ražošanas, zivju, vēžveidīgo un mīkstmiešu pārstrādes un konservēšanas, kā arī piena produktu ražošanas nozares uzņēmumi.

Lai uzņēmumu ienākuma nodokļa likmes būtu pievilcīgas komersantiem, kuri veic ieguldījumus brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās, likumprojekts paredz atcelt pašlaik paredzēto ierobežojumu un šo kapitālsabiedrību apliekamajam ienākumam piemērot vispārējo uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi 15%. Pašlaik šiem komersantiem ar UIN apliekamajam ienākumam piemēro 25% likmi.

Lai grozījumi stātos spēkā, tiem vēl jāgūst Saeimas atbalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!