Foto: F64
Ceturtdien Saeima lems par mikrouzņēmumu nodokļa likmes palielināšanu līdz 15% un atteikšanos no minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu ieviešanas tiem, kuru atalgojums ir mazāks par minimālo darba algu.

Grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā izstrādāti, lai atceltu šī gada 23. novembrī pieņemtās izmaiņas, kas paredzēja pakāpeniski atteikties no mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīma.

Kā iepriekš portālam "Delfi" norādīja Saeimas Preses dienestā, ņemot vērā radušos situāciju, kad virkne mikrouzņēmumu bija nolēmuši savu darbību pārtraukt, ar grozījumiem paredzēta iespēja šiem uzņēmējiem līdz 2017. gada 31. janvārim atgūt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu.

Rosinātās izmaiņas paredz 2017. gadā no mikrouzņēmumu nodokļa ieņēmumiem valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās novirzīt 70,4%, bet 2018. gadā – 80%. Patlaban mikrouzņēmumu nodokļa likme apgrozījumam līdz 7000 eiro ir 9%.

Vienlaikus Saeima atbalstīja ierosinājumu izslēgt iepriekš pieņemto normu, ka mikrouzņēmumu nodokļa režīms darbosies līdz 2019. gadam.

Tāpat deputāti lems par grozījumiem likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", kas paredz atteikties no minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu ieviešanas cilvēkiem, kuru atalgojums ir mazāks par minimālo mēneša darba algu.

Grozījumi izstrādāti, lai atceltu pērn pieņemto tiesisko regulējumu. Pērn atbalstītie likuma grozījumi paredzēja, ka, sākot no 2017. gada, tiem, kuru alga ir mazāka par minimālo, tiks noteikts minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) līmenis.

Šis līmenis 2017. gadā tika paredzēts 75% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas, savukārt 2018. gadā VSAOI būtu jāmaksā kā no visas valstī noteiktās minimālās algas, pat ja darba samaksa būtu mazāka.

Vienlaikus pērn apstiprinātie grozījumi paredzēja, ka sociālo iemaksu starpība būs jāsedz darba devējiem no saviem līdzekļiem. Savukārt mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem par saviem darbiniekiem būtu jāsedz visa VSAOI summa.

Kā norādīts likumprojekta anotācijā, neskatoties uz pārejas periodu, kas bija noteikts jaunajam regulējumam, šādas izmaiņas prasītu būtisku īpaši maza apjoma uzņēmējdarbības pārstrukturizāciju, mainot nodokļu maksāšanas režīmus un paaugstinot nepilna laika darba izmaksas mazatalgotos darbos, kā arī izmaksas sezonāli nodarbinātajiem. Pret grozījumiem šoruden iebilda arī nevalstiskās organizācijas, norādot, ka tādējādi tie var kavēt īstenot biedrību un nodibinājumu sociāli atbildīgos mērķus.

Plānots, ka likuma grozījumiem tiks noteikta steidzamību. Par likumprojektiem galīgajā lasījumā Saeima varētu lemt 20.decembrī.

Ziņots, ka nevalstiskās organizācijas iebilda pret novembrī pieņemtajiem grozījumiem Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz, ka jauni mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji varēs reģistrēties tikai līdz nākamā gada vidum.

Organizācijas un opozīcijas partoju deputāti norādīja, ka nav skaidrs, kādi nodokļu maksāšanas režīmi būs 2018. gadā, kad mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem būtu jāpārreģistrējas.

Pēc šīs kritikas Valsts prezidents Raimonds Vējonis decembra sākumā nodeva Saeimai otrreizējai caurlūkošanai pieņemtos grozījumus Mikrouzņēmuma likumā. Viņš skaidroja, ka piedāvātais regulējums ir nepilnīgs un pretrunā iepriekš pieņemtajiem lēmumiem, ar kuriem rēķinājušies uzņēmēji un sabiedrība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!