Foto: Saeimas administrācija
Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās 2013.gada valsts budžeta projektu.

Par budžeta nodošanu komisijām balsoja 48 deputāti, pret bija 27, bet atturējās 11 tautas kalpi.

Par balsoja visu koalīcijas frakciju deputāti, pret bija "Saskaņas centra" (SC) frakcijas deputāti, bet atturējās - ZZS frakcijas deputāti.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (V) pirms budžeta projekta nodošanas komisijām pauda, ka 2013.gada valsts budžets apstiprinās Latvijas finanšu neatkarību, jo tas ir pirmais budžets kopš 2008.gada, kas tapis bez starptautisko aizdevēju uzraudzības. Reirs teica, ka "nākamā gada budžets ir izaugsmes budžets, jo jau šogad Latvijai ir izdevies uzrādīt tādus izaugsmes rādītājus, kādi, pēc aizdevēju prognozēm, Latvijai bija jāsasniedz 2017.gadā".

Par budžeta projekta virzību atbildīgās komisijas vadītājs arī norādīja, ka 2013.gada budžetā būs ietverti gan nosacījumi ekonomiskās izaugsmes nodrošināšanai, gan nodokļu samazināšana un labklājības palielināšana. 2013.gada valsts budžets nodrošinās Latvijai deficītu, kas būs viens no zemākajiem Eiropas Savienībā.

Savukārt opozīcijā esošās SC frakcijas deputāts Igors Pimenovs sacīja, ka nākamā gada budžets nenoliedzami ir svarīgākais gada likumprojekts, taču tas esot pakļauts vienam mērķim - ieviest Latvijā eiro, kamēr "citi mērķi ir atstāti novārtā." Pimenovs arī SC vārdā kritizēja valdību, jo tā neesot pietiekami pievērsusies bezdarba samazināšanai un labklājības līmeņa paaugstināšanai un ir pārmērīgi pievērsusies valsts parāda samazināšanai.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) Saeimā iesniedzis 2013. gada budžeta projektu ar 30 pavadošo likumprojektu paketi, kā arī likumprojektu par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2013. - 2015.gadam.

22.oktobrī budžetu plānots izskatīt pirmajā lasījumā. Līdz 25.oktobrim deputātiem būs iespēja iesniegt priekšlikumus, bet 15.novembrī valsts budžetu plānots izskatīt otrajā un galīgajā lasījumā.

"Delfi" jau vēstīja, ka Ministru kabinets">Ministru kabinets iepriekš akceptēja 2013.gada valsts kopbudžeta projektu ar paredzētajiem 4,657 miljardu latu ieņēmumiem un 4,792 miljardu latu izdevumiem. Valdība arī noteica, ka vispārējās valdības budžeta deficīts nākamgad būs 221,1 miljons latu, kas atbilstoši EKS'95 (Eiropas Kontu sistēmas) metodoloģijai ir 1,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

2013.gada valsts budžeta likumprojekts izstrādē pieņemts, ka IKP nākamgad sasniegs 15,986 miljardus latus. IKP pieaugums salīdzināmās cenās nākamgad tiek prognozēts 3,7%. Vēl arī noteikts, ka maksimālais valsts parāds gada beigās pēc nomināla var sasniegt 6,9 miljardu latu apmērā

Salīdzinājumā ar 2012.gadu, nākamgad valsts konsolidētajā budžetā paredzēts ieņēmumu palielinājums 133,1 miljona latu apmērā un izdevumu pieaugums - 146,8 miljonu latu apmērā.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2013.gadā prognozēti 3,308 miljardu latu, bet izdevumi - 3,386 miljardu latu apmērā. Pamatbudžeta tēriņi nākamgad salīdzinājumā ar šo gadu pieaugs par 128,8 miljoniem latu jeb 4%.

2013.gadā valsts pamatbudžetā prioritārajiem pasākumiem un jaunajām politikas iniciatīvām ir piešķirts papildu finansējums 146,84 miljonu latu apmērā. Salīdzinoši vislielākais finansējums prioritātēs atvēlēts Veselības ministrijai (VM), Satiksmes ministrijai (SM), Iekšlietu ministrijai (IeM), un Labklājības ministrijai (LM).

Valsts speciālā sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumi un izdevumi prognozēti attiecīgi 1,369 miljardu latu un 1,425 miljardu latu apmērā. Valsts speciālā budžeta izdevumu palielinājums pret 2012.gada plānu ir 22,4 miljoni latu jeb 1,6% apmērā.

Likums pēc tā pieņemšanas Saeimā stāsies spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!