Foto: PantherMedia/Scanpix

Saeimas Budžetu un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti trešdien sēdē, izskatot grozījumus likumā par akcīzes nodokli, atbalstīja priekšlikumu sidram saglabāt esošo akcīzes nodokļa likmi.

Priekšlikums paredz alkoholiskajiem dzērieniem, kuru spirta saturs ir līdz 6%, saglabāt līdzšinējā spēkā esošo akcīzes nodokļa likmi - 64,03 eiro par 100 litriem. Tādējādi nevienam no alkoholiskajiem dzērieniem, tostarp nedzirkstošajiem raudzētiem dzērieniem, kuru spirta saturs ir līdz 6%, akcīzes nodokļa likme netiks samazināta, kā bija plānots iepriekš.

Turpretī alkoholiskajiem dzērieniem, kuros spirta saturs ir virs 6%, no 1.jūlija plānots piemērot akcīzes nodokļa likmi 70 eiro par 100 litriem, savukārt no nākamā gada 1.aprīļa - 74 eiro par 100 litriem, bet no 2017.gada - 78 eiro par 100 litriem.

"Man ir ļoti grūti nobalsot par likmes samazinājumu pat tad, ja es tam redzu labus argumentus, ja man nav argumenti, ar ko es varu oponentu viegli iebāzt maisā, lai manās acīs viņš būtu maisā," norādīja komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis.

Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietniece veselības politikas jautājumos Egita Pole sēdē sacīja, ka Latvijā ir vislielākais alkohola atkarīgo cilvēku skaits Eiropas Savienībā (ES) un vislielākais potenciālais zaudēto mūža gadu skaits ES. "Ja, arī runājot par akcīzēm, kaut vienu lieku centu varam iegūt, ko ārstēt mūsu iedzīvotājus mūsu nepietiekamajā veselības aprūpes budžetā, tad tas ir vērts pat, ja ir vajadzīgi ilgāki pierādījumi, vai tam ir ietekme uz sabiedrības veselību kopumā," sacīja Pole.

Deputāts Imants Parādnieks sēdē norādīja, ka alkoholiskajiem dzērienu, kuru spirta saturs ir līdz 6%, ražotāji var atļauties akcīzes nodokļa likmes paaugstināšanu. "Monitorējot cenas outlet veikalā, pat sidriem bija atlaide. (..) Tas tikai apliecina, ka resursi ir, ja var atļauties dot atlaides," sacīja Parādnieks.

Latvijas alkohola nozares asociācijas (LANA) valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš aģentūrai BNS pēc sēdes norādīja, ka, kopumā raugoties, likumprojekts veidojas saprātīgi un pārdomāti. "Atsevišķās lietās varbūt mēs varējām vēlēties, lai būtu uzklausītas industrijas vēlmes, īpaši attiecībā uz sidriem [akcīzes nodokļa likmes samazināšanu sidriem], bet mēs arī saprotam kontekstu, kādā šie palielinājumi ir paredzēti. Tā kā, principā, šobrīd es esmu pozitīvi noskaņots un ceru, ka likumprojekts šādā formā virzīsies arī tālāk," norādīja LANA valdes priekšsēdētājs, piebilstot, ka alkohola nozares domas, lemjot par grozījumiem akcīzes nodokļa likumā, ir ņemtas vērā.

Tāpat komisija atbalstīja priekšlikumu mazajām vīna darītavām mazināt birokrātisko slogu līdzīgi, kā birokrātiskais slogs ir mazināts mazajām alus darītavām. Saeimas Budžetu un finanšu (nodokļu) komisija vēl plāno lemt, vai šos nosacījumus atstāt likumā par akcīzes preču nodokli, vai iekļaut kādā citā normatīvajā aktā.

Vienlaikus komisija nolēma grozījumus likumā par akcīzes nodokli dīzeļdegvielai izskatīt atsevišķā kārtībā un pagarināt termiņu, kad stājas spēkā izmaiņas par akcīzes nodokļa atvieglojuma piemērošanu lauksaimniecības degvielai līdz 30.oktobrim nevis 1.jūlijam, pretēji sākotnēji plānotajam.

Jau vēstīts, ka parlamentā pagājušā nedēļā, lemjot par attiecīgo likumprojektu pirmajā lasījumā, veselības ministra un atsevišķu deputātu kritiku izpelnījās iniciatīva, kas paredz no jūlija samazināt akcīzes nodokli par 45,3% nedzirkstošiem raudzētiem dzērieniem, kuru spirta saturs ir līdz 6%.

Atbilstoši likumprojektam vīnam, raudzētiem spirta dzērieniem, kuros spirta saturs ir virs 6%, un dzirkstošiem raudzētiem dzērieniem, kā arī starpproduktiem ar spirta saturu līdz 15% akcīzes nodoklis no 1.jūlija tiktu palielināts par 9,3%, no nākamā gada 1.aprīļa par 5,7%, bet no 2017.gada - par 5,4%.

Starpproduktiem, kuru spirta saturs ir virs 15% un zem 22%, akcīzes nodoklis no jūlija pieaugtu par 10,4% (no 2016.gada aprīļa un 2017.gada aprīļa attiecīgi par 5,5% un 6%). Spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem likmes kāpums no šā gada jūlija paredzēts par 1,7%, no 2016.gada aprīļa par 1,1%, bet no 2017.gada aprīļa - par 0,7%.

Savukārt alum akcīzes nodokļa likmi no jūlija iecerēts celt par 22,6%, no nākamā gada 1.aprīļa par 10,5%, bet no 2017.gada aprīļa - par 4,8%.

Atbilstoši likumprojektam komersantiem būs jāveic inventarizācija par uzskaitē esošajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kas ir laisti brīvam apgrozījumam vai nodoti patēriņā pēc tam, kad notiek akcīzes nodokļa likmju maiņa.

Aprēķināts, ka kopumā akcīzes nodokļa paaugstināšana alkoholiskajiem dzērieniem šā gada valsts budžetā dotu papildu 3,34 miljonus eiro, 2016.gadā 9,392 miljonus eiro, bet 2017.gadā - 10,221 miljonu eiro. Papildu finansējumu no akcīzes nodokļa ieņēmumiem paredzēts novirzīt izglītības jomai, galvenokārt brīvpusdienu nodrošināšanai ceturto klašu skolēniem.

Aicinājumu par akcīzes nodokļa likmes palielināšanu alkoholam izteikušas vairākas sabiedriskās organizācijas, piemēram, Latvijas Ārstu biedrība un Latvijas Alus darītāju asociāciju. Pērnā gada decembrī, strādājot pie 2015.gada valsts budžeta, Nacionālā apvienība aicināja paaugstināt nodokļa likmi alkoholam, taču toreiz attiecīgā ideja neguva koalīcijas partneru atbalstu, savukārt šogad marta vidū koalīcijas partijas vienojās par konceptuālu atbalstu akcīzes nodokļa likmes paaugstināšanai.

Lai izmaiņas stātos spēkā, Saeima attiecīgais likumprojekts jāapstiprina trijos lasījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!