Foto: Shutterstock

Aizstāvot Latvijas "mazā" biznesa intereses, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) uzsāk parakstu vākšanu pret deputātes Elīnas Siliņas virzīto un Saeimas pirmajā lasījumā apstiprināto priekšlikumu mikrouzņēmumu nodokļa likmi paaugstināt no 9% līdz 15% sākot no 2015.gada, portālu "Delfi" informēja LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

LTRK aicina ikvienu Latvijas uzņēmēju un iedzīvotāju iegriezties Uzņēmēju namā (Kr.Valdemāra iela 35, Rīga), kā arī LTRK reģionālajās nodaļās, lai ar parakstu paustu atbalstu mikrouzņēmumu darbības atbalstam Latvijā. Tāpat iespējams arīdzan sūtīt e-pastu uz adresi parmikro@ltrk.lv, norādot personas vārdu un uzvārdu. Savāktie paraksti tiks nogādāti Saeimas deputātiem, prasot apturēt priekšlikuma tālāku virzību.

"Tirdzniecības un rūpniecības kamera kā mikrouzņēmumu atbalsta pasākumu iniciatore, līdzautore un virzītāja šogad izvirzīta prestižajai Eiropas Uzņēmējdarbības Veicināšanas balvai – tas nozīmē, ka Eiropas līmenī augstu novērtēts Latvijas veikums sīkbiznesa atbalstā," akcentē LTRK vadītājs, paužot neizpratni, kādēļ šobrīd - vien trešajā programmas darbības gadā - pašmāju deputāti vēlas iznīcināt teicami strādājošu atbalsta programmu.

"Izveidotā mikrouzņēmumu nodokļa sistēma pielīdzināma bērnu un jaunatnes sporta skolām – likvidējot jaunatnes sportu, ir bezcerīgi cerēt uz labu sabiedrības veselību un augstiem sasniegumiem profesionālajā sportā. Ja nepārdomāti tiks pacelts nodoklis mazajam biznesam, nav ko cerēt uz Latvijas "Skype" un vidēja, liela mēroga nodokļu maksātāju pieaugumu," pauž LTRK vadītājs.

"Tā vietā, lai izstrādātu priekšlikumus Nacionālā Attīstības plāna vadmotīva "ekonomikas izrāviens" panākšanai Latvijas tautsaimniecībā, deputāti nāk klajā ar iniciatīvām, kas atkal iedragā uzņēmējos vāro "tiesiskās paļāvības" principu un ir apgriezti proporcionālās valsts definētajam ekonomikas izrāviena mērķim, norāda Endziņš.

"Nosakot salīdzinoši zemu un sīkbiznesam draudzīgu nodokļa likmi, tika iedots "burkāns" "ēnu" ekonomikā strādājošajiem uzņēmējiem, un "burkāna," ne "pātagas" stimuli uzņēmējdarbībā strādā vislabāk," uzsver Endziņš, atzīmējot, ka ieguvējs no šī soļa ir arī valsts budžets, kuru papildina stabili ieņēmumi no sīkbiznesa nodokļa.

Uzņēmēji piedāvā tautsaimniecībai draudzīgākas izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļa likmē. "Paaugstinoties uzņēmumu apgrozījumam, palielinot mikrouzņēmumos atļauto darbinieku skaitu no 5 līdz 9 un to atalgojuma slieksni, kā tas ir citviet Eiropas Savienībā, iespējams pakāpeniski celt arī mikrouzņēmumu nodokļa likmi, lai "apgriezienus" uzņēmis sīkbiznesa pārstāvis, pārejot uz vispārējo darbaspēka nodokļu likmi, ir veselīgs un dzīvotspējīgs, nevis saņem ledusaukstu dušu!" norāda Endziņš.

"Delfi" jau ziņoja, ka valdību veidojošās partijas pēc tā dēvēto neatkarīgo deputātu ierosinājuma oktobra sākumā vienojās, ka no 2015. gada mikrouzņēmumu nodokļa likme varētu tikt paaugstināta līdz pat 15%. Atbalstu mikrouzņēmumu nodokļa paaugstināšanai paudis arī valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (V), kurš vēl otrdien, 15. oktobrī valdības sēdē atgādināja, ka sākotnēji mikrouzņēmumu nodokļa likme bija plānota 19% apmērā, taču Saeima populistiski to samazinājusi līdz 9%.

Mikrouzņēmumu atbalsta pasākumu kopumu, pie kura darbs pēc LTRK iniciatīvas tika uzsākts jau 2009.gadā, izstrādājusi Ministru prezidenta Konsultatīvā padome, kurā darbojās arī LTRK. Konsultatīvā padome izstrādāja un apstiprināšanai Saeimā tika virzīts arī priekšlikums par īpašu, mikrouzņēmumiem piemērojamu nodokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!