Foto: LETA

Turpinot vairāk nekā 20 gadus vecu tradīciju, finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) no Finanšu ministrijas (FM) uz Saeimu piektdien aiznesis budžeta portfeli, lai nodotu valdības sagatavoto valsts budžeta likumprojektu izskatīšanai Saeimā.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), saņemot 2019. gada valsts budžeta likumprojektu un to pavadošo likumprojektu paketi, solīja, ka šajā valsts budžetā tā dēvētās "deputātu kvotas" nav un nebūs paredzētas.

Viņa uzsvēra, ka Saeima darīs visu, lai šī gada budžets stātos spēkā pēc iespējas ātrāk. Jau šodien norisināsies Saeimas Prezidija sēde, lai budžeta likumprojektu un to pavadošo likumprojektu paketi ceturtdien iekļautu parlamenta sēdes darba kārtībā. Plānots, ka ceturtdien Saeima lems par budžeta nodošanu izskatīšanai komisijās.

18. un 19. martā budžets tiks vētīts parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā pirms pirmā lasījuma, savukārt pirmais lasījums Saeimas sēdē plānots jau 20. martā. Galīgajā lasījumā parlaments budžetu varētu skatīt 4. aprīlī.

"Mūsu piedāvājums ir ļoti vienkāršs: lai 2019. gada budžets pēc iespējas ātrāk tiktu pieņemts Saeimā. Budžeta komisijai ir sava loma un mēs to darīsim," žurnālistiem uzsvēra Budžeta komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars (A/P).

Bondars ir gandarīts, ka šajā valsts budžetā ir atradies papildu finansējums veselības aprūpei, kā arī atrasti līdzekļi finanšu sektora sakārtošanai. Tāpat viņš ir priecīgs par to, ka aizsardzības budžets saglabāsies 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Jau vēstīts, ka 20. martā, dienā, kad Saeima pirmajā lasījumā lems par 2019. gada valsts budžetu, pie parlamenta ēkas pulcēsies skolotāji. Plānots, ka piketā pulcēsies vismaz 2500 Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) biedru, aicinot rast finansējumu minimālās pedagogu darba samaksas likmes celšanai.

Kā norādīja Mūrniece, Saeima par šo piketu ir informēta. Saeimas priekšsēdētāja, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP), finanšu ministrs Reirs, kā arī vairāki parlamenta komisiju vadītāji un, iespējams, arī Saeimas frakciju vadītāji būs gatavi 20. martā ar LIZDA pārstāvjiem tikties, lai situāciju pārrunātu.

Ziņots, ka budžeta portfeļa nešana no FM uz Saeimu ir tradīcija, kas tika aizsākta 1997. gadā. Šogad portfelis tiks nests jau 21. reizi.

Tradīciju ieviesa bijušais finanšu ministrs Roberts Zīle (NA). Viņš atvēlēja personīgo darba portfeli, lai Saeimā nogādātu 1998. gada budžetu. 2019. gada valsts budžeta izdevumi ir 9,4 miljardi eiro. Savukārt pirmajā gadā, kad portfelis tika nogādāts Saeimā, izdevumu apmērs bija 1,3 miljardi latu jeb aptuveni 1,8 miljardi eiro.

Tagadējais ministrs Reirs portfeli nesa trešo reizi. Finanšu ministri Oskars Spurdziņš un Andris Vilks visbiežāk ir nogādājuši portfeli Saeimā - katrs četras reizes

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!