Foto: LETA
Nodokļu ieņēmumu plāns janvārī – septembrī izpildīts par 100,4%, ieņēmumiem par 26,5 miljoniem eiro pārsniedzot plānoto līmeni, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijā (FM).

Lielāki nekā plānots ieņēmumi saņemti no uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) – 59,9 miljoni eiro un akcīzes nodokļa –12,9 miljoni eiro, savukārt no plāna atpaliek iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) – par 35,5 miljoniem eiro, PVN – par 9,2 miljoniem eiro un nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) – par 9,7 miljoniem eiro – ieņēmumi.

FM atzīmē, ka IIN plāna neizpilde skaidrojama ar mazākiem nekā plānots ieņēmumiem par izmaksātajām dividendēm no uzņēmumu iepriekšējo gadu uzkrātās peļņas. Savukārt zemākus NĪN ieņēmumus nekā plānots noteica kadastrālo vērtību samazināšanās zemei, kuras lietošanas mērķis ir dzīvojamā apbūve un kurai kadastra informācijas sistēmā reģistrēts apgrūtinājums – kultūras piemineklis.

Ne-nodokļu ieņēmumi šā gada deviņos mēnešos plānu pārsnieguši būtiskā apmērā. Ne-nodokļu ieņēmumu plāns pamatbudžetā pārsniegts par 28,9% jeb 106,5 miljoniem eiro. Plāna pārpilde skaidrojama galvenokārt ar lielāku AS "Latvenergo" iemaksāto dividenžu apmēru (62,2 miljoni eiro) par iepriekšējo gadu peļņu, kā arī saņemtie papildemisijas prēmijas maksājumi (44,2 miljoni eiro) par valsts parāda pārfinansēšanas darījumiem.

FM vērš uzmanību, ka šie virsplāna ieņēmumi pēc EKS metodoloģijas tiks koriģēti, AS "Latvenergo" virspeļņas dividenžu ieņēmumus neitralizēs atbilstoši izdevumi, lai mazinātu obligātās iepirkumu komponentes (OIK) apjomu elektroenerģijas gala lietotājiem, savukārt papildemisijas prēmija netiks pilnā apjomā atzīta vispārējās valdības ieņēmumos, jo pēc būtības ir finansēšanas darījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!