Foto: DELFI
Latvijas siltumuzņēmumu asociācija (LSUA) aicina Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL), ekonomikas ministru Arti Kamparu (JL), finanšu ministru Einaru Repši (JL) un visas Saeimā pārstāvētās frakcijas nepiemērot akcīzes nodokli dabasgāzei, ko izmanto siltumenerģijas ražosanai iedzīvotāju apkures pakalpojumiem.

LSUA vērš uzmanību, ka jauns akcīzes nodoklis siltuma ražošanā izmantotajai dabasgāzei iedzīvotājiem palielinās siltumenerģijas tarifus par 4 – 6%. Papildus akcīzes nodoklim jāņem vērā patlaban jau tā notiekošais dabasgāzes tarifu pieaugums naftas cenu izmaiņu dēļ. Saskaņā ar AS "Latvijas Gāze" prognozēm apkures sezonas sākumā dabasgāzes cenu pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo apkures sezonu būs vairāk nekā 30% pat bez jauna akcīzes nodokļa piemērošanas, brīdina LSUA.

"Latvijas mājsaimniecību budžetos maksa par siltumenerģiju - apkuri un karsto ūdeni – veido vislielāko komunālo maksājumu daļu, ziemas mēnešos maksājumi par siltumu sasniedz 80% no visiem komunālajiem maksājumiem. Jauns akcīzes nodoklis būtiski palielinās maksājumu slogu lielai iedzīvotāju daļai, bet neproporcionāli negatīvi ietekmēs mazāk turīgos iedzīvotājus, proti, tieši mazturīgie iedzīvotāji visvairāk jutīs tarifu pieaugumu savā jau tā grūti izpildāmajā maksājumu struktūrā," uzsver LSUA viceprezidents Uģis Osis.

LSUA izprot, ka saskaņā ar ES direktīvu šis nodoklis Latvijā jāievieš līdz 2014.gadam, tāpēc asociācija neaicina to atcelt, bet, ņemot vērā sarežģīto ekonomisko situāciju, zemo iedzīvotāju maksātspēju un to, ka tikai pēdējā laikā ir aktualizēts jautājums par atjaunojamo resursu īpatsvara palielināšanu siltuma apgādē, aicina atlikt akcīzes nodokļa piemērošanu līdz 2014.gadm. Akcīzes nodokļa piemērošanas atlikšana līdz 2014.gadam ļautu sagatavoties siltuma uzņēmumiem un pašvaldībām šādam kurināmā izmaksu paaugstinājumam, un vienlaicīgi mīkstinātu siltumenerģijas cenas palielinājuma iespaidu siltumenerģijas gala lietotājiem, uzskata asociācija.

"Jāņem vērā, ka jau šobrīd daudzi iedzīvotāji tikai ar grūtībām spēj veikt siltuma maksājumus un būtiska iedzīvotāju daļa cīnās ar siltuma maksājumu parādiem, kas, protams, negatīvi ietekmē siltumu ražojošos uzņēmumus. Jauns akcīzes nodoklis situāciju tikai pasliktinās," norāda Osis.

Jau vēstīts,ka Saeima aprīlī nolēma - akcīzes nodoklis dabasgāzei stāsies spēkā mēnesi vēlāk nekā plānots – no 1.jūnija. To ieteica valdība, skaidrojot, ka grozījumi nepieciešami, lai AS "Latvijas gāze" tehniski varētu piemērot un aprēķināt budžetā maksājamo akcīzes nodokli dabasgāzei un lai varētu pārskatīt tarifus par dabasgāzi, ņemot vērā akcīzes nodokļa slogu, un par tarifu izmaiņām informēt lietotājus ne vēlāk kā vienu mēnesi pirms izmaiņu spēkā stāšanas.

Saeima pērn decembrī, apstiprinot šā gada valsts budžetu, ieviesa arī akcīzes nodokli gāzei. Grozījumi paredzēja, ka no šā gada 1. maija par 1000 kubikmetriem gāzes, ja to izmanto kā kurināmo, būs jāmaksā 15,6 lati, savukārt, ja kā degvielu - 70 lati. Tas nozīmē, ka par kubikmetru gāzes būs jāmaksā 1,5 santīmi, ja gāzi izmanto kā kurināmo, bet septiņi santīmi, ja gāzi izmanto kā degvielu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!