Vienādojot veselības aprūpes tarifus jeb valsts maksājumu par vienas un tās pašas diagnozes ārstēšanu dažādās slimnīcās, valsts budžetā varētu ietaupīt līdz pat 20 miljoniem latu gadā, uzskata Medicīnas iestāžu biedrība.

Biedrība norāda, ka tarifi jeb summa, ko valsts slimnīcai maksā par slimnieka ārstēšanu, dažām diagnozēm atšķiras pat par simtiem latu, piemēram, kādai diagnozei tarifs ir no 171 līdz 314,7 latiem par vienu pacientu. Savukārt tā dēvētās "trešās kategorijas slimnīcas" jeb aprūpes slimnīcas no valsts par sniegto pakalpojumu saņem tikai 93,6 latu, norāda biedrība.

Organizācija norāda, ka pakalpojuma grozs ir identisks visām slimnīcām - cenā ietilpst diagnostika, ārstēšana, personāla atalgojums, medikamenti, pacienta gultas vieta un ēdināšana. Līdz ar to tik būtiskas tarifu atšķirības nav attaisnojamas, uzskata medicīnas iestādes.

Tarifu izlīdzināšana ir pamatota gan no medicīniskā, gan ekonomiskā viedokļa, jo personāla izmaksas visā Latvijā ir vienādas, bet medikamentu un ārstniecības līdzekļu izmaksas lielajās slimnīcās ir pat zemākas nekā mazajās slimnīcās, jo zāļu iepirkums lielos apjomos ir lētāks, norāda biedrība. Tāpat komunālo pakalpojumu izmaksas visā Latvijā ir līdzīgas, bet medicīnisko manipulāciju kvalitātei un daudzumam jābūt vienādam visās slimnīcās, uzsver organizācija.

Medicīnas iestāžu biedrība arī aprēķinājusi, ka nākamgad plānotā slimnīcu pārprofilēšana radīs papildus finanšu slogu budžetam un nepalielinās aprūpes efektivitāti.

Biedrība atklātā vēstulē premjeram aicina izvērtēt mediķu priekšlikumu pirms nākamā gada budžeta galīgās apstiprināšanas.

Jau vēstīts, ka valdības apstiprinātais nākamā gada budžeta projekts paredz veselības nozarē samazināt finansējumu par aptuveni 12 miljoniem latu. To iecerēts panākt, samazinot medikamentu cenas valsts kompensējamo zāļu sistēmā, pārprofilējot slimnīcas un mazinot izdevumus Veselības ministrijā un tās iestādēs.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS) vairākkārt solījis, ka līdzekļu samazinājuma dēļ slimnīcas neslēgs – tās pārprofilēs no daudzprofilu neatliekamās palīdzības slimnīcām par dienas stacionāriem vai aprūpes slimnīcām. Lai slimnīca netiktu pārprofilēta, tai gadā jābūt vismaz 7000 hospitalizācijas gadījumu un citai tuvākai slimnīcai jāatrodas tālāk par 70 kilometriem. Finanšu ministrijas publiskotais "Fiskālās konsolidācijas pasākumu plāns" paredz, ka izmaiņas varētu skart deviņas no 11 nelielajām daudzprofilu slimnīcām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!