Foto: DELFI
Sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumu īstenošanai nākamajā gadā kopumā atvēlēs 44,6 miljonus latu, portālu "Delfi" informēja Labklājības ministrijā (LM), kas beidzot apkopojusi galīgos skaitļus, par kuriem panākta valdības vienošanās.

Nākamgad paredzēts īstenot lielāko daļu no līdzšinējiem stratēģijā noteiktiem pasākumiem labklājības, veselības aprūpes un pārvadājumu jomā, informē LM.

No labklājības jomas pasākumiem visu nākamo gadu, nevis tikai līdz gada vidum, valsts 50% apmērā līdzfinansēs pašvaldību iztērētos līdzekļus garantētā minimālā ienākumu (GMI) līmeņa pabalsta nodrošināšanai. Šim mērķim paredzēti 11,3 miljoni latu. Savukārt līdzfinansējumu 20% apmērā no dzīvokļa pabalstam izlietotajiem līdzekļiem valsts nodrošinās līdz nākamā gada 30.aprīlim. Šim mērķim plānoti 2,3 miljoni latu.

Veselības aprūpes jomā nākamgad paredzēts turpināt sešus pasākumus. Valsts 100% apmērā kompensēs pacientu iemaksas un līdzmaksājumus un nodrošinās dienas stacionāra pakalpojumus trūcīgiem cilvēkiem. Šim mērķim nepieciešami 5,9 miljoni lati. LM gan piebilst, ka līdz šim pacientu iemaksas kompensēja arī cilvēkiem ar zemiem ienākumiem. Valsts 100% apmērā trūcīgiem cilvēkiem segs arī pacientu līdzmaksājumus par zāļu iegādi, kam paredzēti 5,7 miljoni latu.

Tāpat valsts nodrošinās smagi slimo pacientu mājas aprūpi, atvēlot tam 3,3 miljonus latu, un par 4,1 miljonu latu piesaistīs ģimenes ārsta praksei otru māsu, tā padarot pieejamākus primārās veselības aprūpes pakalpojumus.

Valsts arī nodrošinās ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa darbu vakara un nakts stundās, kā arī brīvdienās, "lai iedzīvotāji pēc ģimenes ārsta darba laika varētu telefoniski sazināties par veselības problēmām un iegūt nepieciešamo medicīnisko konsultāciju akūtu saslimšanu gadījumā," vēsta LM. Tam nākamgad plānoti 187,5 tūkstoši latu. Savukārt dienas stacionāra pakalpojumu nodrošināšana pacientiem ar garīgām slimībām izmaksās 672,1 tūkstoti latu.

Pārvadājumu jomā 2012.gadā tiks saglabāti braukšanas maksas atvieglojumi sabiedriskajā transportā noteiktām pasažieru kategorijām, kompensējot sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem radītos zaudējumus. Nākamajā gadā sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem valsts kompensēs zaudējumus, kas radušies republikas nozīmes pilsētās, pārvadājot pirmās un otrās grupas cilvēkus ar invaliditāti, bērnus ar invaliditāti un pavadoņus, kas pavada pirmās grupas invalīdu vai bērnu invalīdu. Šim mērķim paredzēti 3,3 miljoni latu.

Vienlaikus nākamajā gadā valsts arī sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem reģionālajos starppilsētu un vietējās nozīmes maršrutos kompensēs radušos zaudējumus par noteiktu pasažieru kategoriju pārvadāšanu ar valsts noteiktajiem braukšanas maksas atvieglojumiem, tam atvēlot7,8 miljonus latu.

Nākamajā gadā darba praktizēšana pašvaldībās tiks aizstāta ar algotiem pagaidu sabiedriskiem darbiem, informē LM.

Drošības tīkla ietvaros nākamgad turpmāk netiks nodrošināts izglītības piedāvājums bērniem piecu un sešu gadu vecumā, pilnveidojot pirmsskolas mācību programmas un pamatizglītības mācību priekšmetu standartus un programmas atbilstoši bērnu vecumam un maksājot piecgadīgo un sešgadīgo izglītošanā nodarbinātajiem pedagogiem. Pasākuma aktivitātes turpmāk tiks nodrošinātas Izglītības un zinātnes ministrijas pamatfunkciju ietvaros, un budžetā tām ir paredzēts nepieciešamais finansējums 12,3 miljonu latu apmērā.

"Ņemot vērā, ka skolu tīkla reorganizācija pamatā jau ir notikusi, nākamajā gadā stratēģijas ietvaros finansējums nav paredzēts skolēnu nogādāšanai skolās no apdzīvotajām vietām, kur skolas ir slēgtas vai reorganizētas izglītības reformas rezultātā," vēsta LM.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets slēgtajā sēdē otrdienas pēcpusdienā vienojās konsolidēt nākamā gada budžetu 122 miljonu latu apjomā, kas "ar rezervi" ļaus sasniegt nākamā gada budžeta deficītu - 2,5% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP). 28,7 miljonus latu no kopējās konsolidācijas summas paredzēts nodrošināt ar lielākiem nodokļu ieņēmumiem, bet pārējo summu iecerēts iegūt izdevumu mazināšanas daļā un citādi.

Tomēr ar starptautisko aizdevēju pārstāvjiem valdība trešdien pēc aptuveni sešu stundu ilgām sarunām par nākamā gada budžetu vēl nevienojās. Sarunas bijušas ilgas un smagas. "Esam sasnieguši sarunās progresu un turpmākās nedēļas laikā ceram panākt vienošanos," pēc sarunām teica premjers Valdis Dombrovskis (V).

Vienlaikus viņš apliecināja, ka šobrīd pārliecība par to, ka vienošanās tiks panākta, ir lielāka nekā nedēļas sākumā. "Nepabeigtu jautājumu ir ļoti neliela daļa," teica Ministru prezidents. Turpmāk sarunas ar aizdevēju pārstāvjiem notiks telefoniski.

Valdība jau pirmdien, 7.novembrī, plānoja pabeigt sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par nākamā gada budžetu, taču galīgo vienošanos tā arī nepanāca. Aizdevēji pēc pirmdienas sarunām pauda vēlmi, lai nākamā gada valsts budžetā konsolidācijas summa nebūtu būtiski mazāka par 150-180 miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!