Foto: F64

Šogad no valsts budžeta līdzekļiem varētu tikt dzēsti 200 studējošo kredīti, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Ministru kabinetā iesniegtais rīkojuma projekts.

Kredītu dzēšana tiks sākta 36 izglītības jomā nodarbinātajiem speciālistiem - skolotājiem, speciālajiem pedagogiem, logopēdiem, sociālajiem pedagogiem, izglītības psihologiem, metodiķiem, izglītības iestādes vadītājiem (direktoriem), izglītības iestādes vadītāju (direktoru) vietniekiem, kā arī 34 valsts dibinātajās augstākās izglītības iestādēs un valsts vai publiskas personas dibinātajos zinātniskajos institūtos nodarbinātajiem speciālistiem.

Tāpat kredītu dzēšanu sāks arī pieciem sociālajiem darbiniekiem, karitatīvajiem sociālajiem darbiniekiem, sociālajiem aprūpētājiem, sociālajiem rehabilitētājiem, sociālās palīdzības organizatoriem un 20 kultūras jomā nodarbinātajiem speciālistiem.

Plānots, ka studējošo kredītu sāks dzēst arī 18 veselības aprūpes speciālistiem. Tas notiks prioritārā secībā - medicīnas māsas, specialitāšu ārsti, ārsta palīgi (feldšeri), vecmātes, biomedicīnas laboranti, funkcionālie speciālisti, zobārsti un citi veselības aprūpes speciālisti. Tāpat tiks ievērots, ka vispirms kredītu dzēsīs speciālistiem, kuru darba vietas atrodas ārpus Rīgas un Rīgas reģiona un kuri sniedz veselības aprūpes pakalpojumus, kas tiek apmaksāti no valsts budžeta.

Ar valdības lēmumu varētu tikt dzēsti kredīti arī 81 valsts pārvaldē nodarbinātajam speciālistam. Tāpat no valsts budžeta līdzekļiem kredīta dzēšana paredzēta sešiem speciālistiem, kuri pēc ārvalstīs iegūtas augstākās akadēmiskās vai augstākās profesionālās izglītības atbilstoši iegūtajai izglītībai kļuvuši par nodarbinātajiem valsts vai pašvaldību institūcijās, valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrībās, publiski privātās kapitālsabiedrībās vai privātās kapitālsabiedrībās, kurās valsts vai pašvaldības daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopumā pārsniedz 50%, kādā no Latvijas tautsaimniecībai nozīmīgām profesijām.

2015.gada budžetā kredītu dzēšanai paredzēti līdzekļi 1,921 miljona eiro apmērā.

Kredīta dzēšana no valsts budžeta līdzekļiem ir viens no mehānismiem, lai stimulētu sabiedrības interesēm atbilstošas izvēles izdarīšanu izvēloties profesionālās darbības īstenošanas vietu. Tas īpaši labi piemērojams, lai mudinātu tieši jaunos speciālistus izdarīt izvēli par labu savas profesionālās darbības uzsākšanai un turpināšanai Latvijas reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!