Foto: F64

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piektdien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja 14 ar nākamā gada valsts budžetu saistītus likumprojektus. Līdz ar to lielākā daļa budžetu pavadošo likumprojektu ir izskatīti, jaunnedēļ gan gaidāmas plašas diskusijas par atlikušajiem likumprojektiem, kā arī par "deputātu kvotām".

Pāris likumprojekti piektdien komisijas sēdē izpelnījās plašākas deputātu un nozares pārstāvju debates. Tostarp par grozījumiem likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" un Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā. Abos gadījumos Saeimas Juridiskais birojs saskatīja neatbilstības Latvijas Republikas Satversmei.

Vienlaikus komisijas deputāti piekrita izskatīšanai galīgajā lasījumā virzīt likumprojektu, kas paredz atcelt tā saucamo ostu nodevu, ko iepriekš kritizēja ostas. Tāpat deputāti komisijas sēdē atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā. Tie paredz iespēju Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei vērsties pret retranslāciju bez retranslācijas atļaujas saņemšanas.

Nākamnedēļ Budžeta komisija darbu turpinās. Tai priekšā vēl spriešana par likumprojektiem, kas jau iepriekš raisīja plašas diskusijas sabiedrībā, Ministru kabinetā, kā arī deputātu vidū.

Jaunnedēļ komisijai vajadzēs lemt par tā saucamajiem skolotāju "lojalitātes grozījumiem", kā arī par grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz samazināt elektroenerģijas cenas energointensīvajiem uzņēmumiem, diferencējot obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājumus.

Tāpat nākamnedēļ deputāti spriedīs par grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli", kas paredz palielināt akcīzes nodokli cigaretēm, cigarillām, smēķējamai tabakai un citiem tabakas izstrādājumiem, kā arī vēl priekšā diskusijas par Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumu.

Vēstīts, ka trešdien komisija izskatīja 20 likumprojektus, līdz ar to lielākā daļa no budžetu pavadošajiem likumprojektiem ir izskatīti. Kopumā nākamā gada valsts budžeta projektu pavada 57 likumprojekti.

Ziņots, ka nākamā gada valsts budžeta projekta un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta otrajam lasījumam deputāti iesnieguši vairāk nekā 700 priekšlikumu. Otrā lasījuma parlamentāriešu ieteikumiem paredzēto finansējumu mēdz saukt par "deputātu kvotām", jo katras partijas pārstāvjiem atvēlēta noteikta summa. Par "deputātu kvotām" Budžeta komisija spriedīs jaunnedēļ.

Lai gan valdība ceturtdien ārkārtas sēdē atbalstīja vien 10 deputātu priekšlikumus, iespējams, Saeimā atbalstu gūs lielāks kvotu skaits.

Vairāk par iesniegtajām "deputātu kvotām" var lasīt šeit.

Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 8,066 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 8,367 miljardi eiro. Plānots, ka galīgajā lasījumā par budžetu Saeima lems 23. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!