Foto: Pixabay

Ceturtdien Ministru kabinets atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) rosinātos grozījumus par finansiālu atbalstu sporta centru izdevumu segšanai.

Noteikumu mērķis ir atbalstīt komersantus, kuru īpašumā ir sporta centri, jo līdz šim piedāvātie krīzes atbalsta instrumenti sporta centrus sasniedza tikai daļēji, tā kā atbalsta mehānismi tika balstīti uz uzņēmumā strādājošo principa, skaidro EM. Atbalsts ir paredzēts apgrozījuma krituma kompensācijai, lai segtu operacionālās izmaksas (komunālie maksājumi (tai skaitā elektrības, ūdens un siltuma apgāde), nekustamā īpašuma nomas, saistību maksājumus, ārpakalpojumu izmaksas). Ar saistību maksājumiem tiek saprasti kredītmaksājumi, procentu maksājumi, kā arī līzingmaksājumi, savukārt ar ārpakalpojumu izmaksām tiek saprasti grāmatvedības pakalpojumi, apsaimniekošanas pakalpojumi, kā arī dažādu sistēmu uzturēšanas pakalpojumi, piemēram, ventilācijas, gāzes, signalizācijas, uzturēšanas sistēmu.

Par sporta centru tiek uzskatīti sporta iekštelpu centri – fitnesa centri, sporta klubi, sporta zāles, ledus halles, publiskas lietošanas peldbaseini un olimpiskie sporta centri ar kopējo iekštelpu platību virs 500 m2.

Balstoties uz saņemtajām nozares pārstāvju vēstulēm situācija sporta centros ir kritiska un vidēji ieņēmumu kritumam sasniedzot 70% atzīmi. Kā nozares dati liecina, ka apgrozāmo līdzekļu grants sporta centrus nesasniedz vai sasniedz ļoti ierobežotā apmērā, savukārt fiksēto izmaksas uz m2 mēnesī vidēji sasniedz gandrīz 25 eiro, kā rezultātā sporta centri ir ļoti tuvu maksātnespējas situācijai, uzsver EM.

Sporta centrs var kvalificēties atbalstam apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai, taču tas saņem ļoti minimālu atbalstu apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai, ņemot vērā mazu nodarbināto skaitu un lielu telpas platību, jo atbalstu minētajos noteikumos nosaka 60% apmērā no uzņēmuma bruto darba algas (tai skaitā, arī veiktās darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) kopsummas, līdz ar to nevar nosegt radušās operacionālās izmaksas, kā arī ārpakalpojumu izmaksas un saistību maksājumus, tajā skaitā saistību maksājumus.

Atbalstu piešķir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Uz atbalstu var pretendēt komersanti, kuri atbilst šādiem kritērijiem:

  • atbilst sīkā (mikro), mazā un vidējā uzņēmuma definīcijai vai lielā uzņēmuma definīcijai;

  • Covid-19 krīzes ietekmē konkrētā sporta centra kopējais apgrozījuma kritums 2020. gada decembrī un 2021. gada janvārī, februārī un martā, salīdzinot ar 2019. un 2020. gada attiecīgo mēnešu apgrozījuma kopsummu, ir vismaz 60%.

Atbalstam būs tiesīgi pieteikties uzņēmēji, kuriem uz iesnieguma iesniegšanas dienu nav VID administrēto nodokļu (nodevu) parāds, kas kopsummā pārsniedz 1000 eiro, izņemot nodokļu maksājumus, kuriem ir piešķirts samaksas termiņa pagarinājums, noslēgta vienošanās par labprātīgu nodokļu samaksu, vai noslēgts vienošanās līgums.

LIAA pārbauda atbilstību VID datu bāzē pēdējā aktualizācijas datumā pirms iesnieguma iesniegšanas esošo informāciju par nodokļu parādiem.

Atbalsta apmērs ir 25 eiro par katru sporta centra iekštelpu kadastrālās uzmērīšanas lietā norādītās kopējās platības kvadrātmetru. Atbalstu LIAA piešķir, ievērojot, ka atbalsta apmērs vienam uzņēmumam un ar to saistīto personu grupai nepārsniedz 1 800 000 eiro.

Ja uzņēmums vienreiz ir saņēmis atbalstu, tad otrreiz pieteikties uz šo pašu atbalstu nevar.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!