Foto: LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma ir pārliecināta, ka nākamā gada valsts budžets netiks grozīts.

Premjere otrdien pēc valdības sēdes, kurā apstiprināja 2015.gada budžeta likumprojektu, žurnālistiem atzīmēja, ka arī šā gada budžetā grozījumi netika veikti, lai gan neparedzētu izdevumu bijis daudz, piemēram, saistībā ar Āfrikas cūku mēri un Krievijas sankcijām. "Manuprāt, tā [budžeta grozīšana] nav labā prakse," teica Ministru prezidente.

Tāpat viņa atzina, ka neredz riskus budžetam saistībā ar nākamgad plānoto iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi, kuru, piemēram, Latvijas Banka (2,7%) un starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch" (2,6%) prognozējusi zemāku nekā Finanšu ministrija (2,8%). Straujuma uzsvēra, ka atbalstu nākamā gada valsts budžetam paudis gan Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, gan Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Pēc premjeres teiktā, Finanšu ministrija vienmēr ļoti konservatīvi prognozējusi nodokļu ienākumus, turklāt arī šogad budžeta ieņēmumi pildās ļoti labi. Tāpat ēnu ekonomikas pasākumi varot sniegt papildu ieņēmumus, kā arī sāksies Eiropas Savienības fondu apguve. "Ja IKP [pieaugums] būs vienu procentpunktu zemāks, neredzu nekādas bažas," viņa teica.

Vienlaikus Straujuma uzslavēja finanšu ministru Jāni Reiru saistībā ar nākamā gada valsts budžeta pieņemšanu, atzīmējot, ka šī, iespējams, ir pirmā reize, kad Latvijā budžets pieņemts bez finanšu ministra klātbūtnes. "Viņš šobrīd Briselē stāsta par mūsu prezidentūras [Eiropas Savienības Padomē] prioritātēm finanšu jomā," piebilda Straujuma.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka valdība otrdien aiz slēgtām durvīm apstiprināja nākamā gada valsts budžetu, kā arī vidējā termiņa budžeta ietvaru. Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi nākamgad prognozēti 7,253 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - 7,471 miljarda eiro apmērā. Salīdzinājumā ar 2014.gada plānu nākamgad paredzēts ieņēmumu palielinājums 208,6 miljonu eiro apmērā, bet izdevumu palielinājums - 283,3 miljonu eiro apmērā.

Nākamā gada budžetā deficīts plānots 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP) jeb 217,961 miljons eiro. Budžets veidots, prognozējot IKP pieaugumu nākamgad par 2,8% jeb 25,366 miljardu eiro apmērā. Budžeta likums nosaka, ka maksimālais valsts parāds 2015.gada beigās pēc nomināla ir 8,65 miljardi eiro.

Gan valsts nākamā gada budžeta likumprojektu, gan vidēja termiņa budžeta ietvaru Saeimā paredzēts iesniegt trešdien, 10.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!