Foto: LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") ir pārliecināta, ka valsts budžeta finansējums pietiks arī ārkārtas situācijas, neskatoties uz Finanšu ministrijas (FM) paziņojumu, ka līdzekļi neparedzētiem gadījumiem strauji izsīkst.

"Nav jau tā, ka mums ir nulle, mums ir pāri 10 miljoniem. Ja būs ārkārtas situācijas, būs arī ārkārtas risinājumi - ministriju budžeta apcirpšana vai kā citādi, bet šobrīd nav tāda vajadzība," taujāta, vai ir plāns, kā rīkoties ārkārtas situācijas, kad varētu vairs nebūt brīvo līdzekļu, trešdien žurnālistiem sacīja Straujuma.

Ministri otrdien brīdināti, ka valsts budžeta programma "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" ir domāti tikai neparedzētiem gadījumiem, nevis dažādām sistēmu vajadzībām, norādīja premjere.

Jau ziņots, ka šā gada valsts budžetā paredzētie līdzekļi neparedzētiem gadījumiem indikatīvi ir teju izsmelti jau marta sākumā, pastāstīja FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Šogad budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" bija atvēlēti 32,6 miljoni eiro. Šobrīd apstiprināti, iesniegti izvērtēšanai vai iesniegti saskaņošanai ir pieprasījumi par aptuveni 14,9 miljoniem eiro. Tāpat 5,5 miljonus eiro valdība nolēmusi piešķirt fiskālās ietekmes kompensēšanai, kas radīsies šā gada budžetā, atjaunojot mikrouzņēmuma nodokļa likmi 9% apmērā.

Jarockis pastāstīja, ka pieprasījumus līdzekļu saņemšanai no attiecīgās budžeta programma grasās iesniegt arī saistībā ar Rīgas Stradiņa universitātes zaudēto naudu "Latvijas Krājbankas" krahā 6,3 miljonu eiro apmērā un saistībā ar papildu nepieciešamajiem līdzekļiem, lai varētu nodrošināt valsts atlaides invalīdiem Rīgas sabiedriskajā transportā, ņemot vērā biļešu cenu kāpumu, piecu miljonu eiro apmērā.

FM pārstāvis atzīmēja, ka tādējādi šā gada valsts budžetā līdzekļi neparedzētiem gadījumiem indikatīvi ir teju izsmelti jau marta sākumā. Ja visi pieprasījumi tiks apstiprināti un ja šogad valstī būs apstākļi, kad nepieciešami papildu līdzekļi kādiem neparedzētiem gadījumiem, nāksies samazināt nozaru ministrijām atvēlēto finansējumu.

"Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" ir ikgadēja budžeta programma Finanšu ministrijas pārziņā, un līdzekļus no šīs programmas piešķir neparedzētiem izdevumiem – īpašiem nacionāli nozīmīgiem pasākumiem, kā arī katastrofu un dabas stihiju radīto zaudējumu kompensēšanai.

Līdzekļus pieprasa ministrija vai valsts iestādes, bet par to piešķiršanu lemj valdība un to apstiprina Saeimas Budžeta un finanšu komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!