Foto: LETA

Valdība nākamā gada budžetu varētu akceptēt šo sestdien, 22.novembrī, trešdien pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina premjerministre Laimdota Straujuma (V).

Viņa informēja, ka valdība šodien par budžetu nesprieda, bet atlika šī jautājuma izskatīšanu uz šo sestdienu, kad plkst.11 tiek plānota Ministru kabineta sēde. Tiesa, pirms tam plkst.9 budžeta jautājumi tiks arī diskutēti koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdē.

"Finanšu ministrija sagatavos aprēķinus, kā arī skatīsim atsevišķus jautājumus par skolotāju algām, demogrāfijas jautājumiem utt. Neredzu konceptuālas pretrunas, lai sestdien neakceptētu budžetu," uzsvēra valdības vadītāja.

Tāpat Straujuma prognozēja, ka pēc budžeta akceptēšanas valdībā Saeimā tas varētu nonākt līdz šā gada 1.decembrim.

Jau ziņots, ka valdošās koalīcijas partijas šodien diskutēja par vairākiem priekšlikumiem saistībā ar nākamā gada budžetu, un, kaut šodienas koalīcijas sēde būtiski ieilga, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) uzsvēra: "Mēs virzāmies pareizajā virzienā." Šodien tika apspriesti vairāki ierosinājumi, piemēram, demogrāfijas jautājumi un pašvaldību budžeti, skaidroja Straujuma.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) iestājas par brīvpusdienu nodrošināšanu skolēniem 4. un 5.klasē, savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) turpina uzstāt uz iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) proporcijas pārdali starp valsti un pašvaldībām.

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis akcentēja, ka nepieciešams pārdalīt IIN sadali starp valsti un pašvaldībām, pašreizējās proporcijas 20%-80% vietā nosakot 19%-81%. Jautājumam par pašvaldību budžetu šodien esot veltīta liela sarunu daļa, un, kaut arī bija "dzirdīgas ausis", saruna bijusi "smaga, asa un pietiekami skarba", pauda Brigmanis. ZZS turpinās uzstāt uz šī jautājuma risināšanu.

Kā ziņots, šonedēļ valdība turpina diskutēt par nākamā gada budžetu, un pagājušajā nedēļā ministri saistībā ar budžetu pieņēmuši jau vairākus lēmumus.

Pagājušajā nedēļā valdība izskatīja ministriju iesniegtos priekšlikumus jaunajām politikas iniciatīvām un citiem pasākumiem, kas pozitīvi ietekmē fiskālās telpas apjomu 2015.gadā. Izvērtējot un atbalstot ministriju iesniegtos priekšlikumus izdevumu daļā, fiskālā telpa 2015.gadā tika palielināta par vairāk nekā 36 miljoniem eiro. Tāpat valdība vienojās par 2015.gada budžeta izdevumu daļas pieaugumu 133,1 miljona eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!