Foto: F64

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) atzinīgi novērtējis Latvijas lēmumu pirms termiņa šogad atmaksāt starptautiskajā aizdevumu programmā saņemto aizņēmumu no fonda.

"Es apsveicu Latvijas lēmumu pirms laika segt savas parādsaistības ar fondu. Krīzes pārvarēšana ir notikusi, pateicoties Latvijas tautas un tās likumdevēju nelokāmajiem centieniem," teikts SVF vadītājas Kristīnes Lagardas paziņojumā.

SVF vadītāja piezīmē, ka cer "nākotnē turpināt ciešas un konstruktīvas attiecības".

Kā šodien jau ziņoja biznesa portāls "Nozare.lv", Latvija vienojusies ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par starptautiskajā aizdevuma programmā saņemtā aizņēmuma no SVF pirmstermiņa atmaksu šogad.

Atlikusī aizņēmuma pamatsumma ir SDR (speciālās aizņēmuma tiesības) 603,038 miljoni jeb 503,54 miljoni latu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Finanšu ministrijā.

"Sekmīgi emitējot valsts obligācijas starptautiskajos finanšu tirgos ar vēsturiski zemāko vērtspapīru procentu likmi, kopš Latvija veic publiskus aizņēmumus, varam spert nākamo soli un pirms termiņa atmaksāt SVF visu aizdevumu. Tas ir nozīmīgs notikums gan Latvijas ekonomikā kopumā, gan ārvalstu investoriem, jo ar to mēs apliecinām spēju sakārtot savas publiskās finanses. Šā darījuma rezultātā mēs ietaupām vairākus miljonus latu, kas netiks izlietoti procentu maksājumos, bet tos būs iespējams ieguldīt mūsu valsts izaugsmē," pauž finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Savā tvitera kontā finanšu ministrs piebilst: "Vēl pavisam nesen netrūka gudrinieku, kas teica, ka vai nu Latvijai ir jāturpina SVF programma gadiem, vai arī tā nebūs spējīga atmaksāt." Ministrs arī pateicas fondam par atbalstu Latvijai grūtā brīdī.

SVF aizņēmuma pirmstermiņa atmaksa tiks veikta, izmantojot 5.decembra obligāciju emisijā iegūtos resursus. Jau ziņots, ka 5.decembrī Latvija emitēja septiņu gadu obligācijas 1,25 miljardu ASV dolāru (678,8 miljonu latu) apmērā ar fiksēto procentu (kupona) likmi 2,75% gadā (ienesīgums 2,889%), kas ir vēsturiski zemākā vērtspapīru procentu likme, kopš Latvija veic publiskus aizņēmumus starptautiskajos finanšu tirgos.

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (V), komentējot iespēju pirms termiņa atmaksāt parādu, norāda, ka to devusi atgūtā finanšu stabilitāte un aizvien augošā ārvalstu uzticība Latvijai, aģentūru LETA informēja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Premjers arī uzsver, ka, atmaksājot SVF aizdevumu, valdība ir sekmīgi pabeigusi SVF pēcprogrammas uzraudzības misiju Latvijā.

Starptautiskajā aizņēmuma programmā Latvija no SVF aizņēmās SDR 982,24 miljonu (820,2 miljonu latu) apmērā.

Saskaņā ar aizņēmuma atmaksas grafiku Latvija aizņēmuma pamatsummu sāka atmaksāt 2012.gada martā, bet 14.septembrī jau veica daļu aizņēmuma pirmstermiņa atmaksu SDR 178,5 miljonu (149 miljonu latu) apmērā.

Līdz ar maksājuma veikšanu Latvija būs pilnībā atmaksājusi starptautiskās aizņēmuma programmas laikā veikto aizņēmumu no SVF.

Valsts kases mājaslapā publicētais starptautiskā aizņēmuma programmas aizdevumu atmaksas grafiks liecina, ka sākotnēji bija paredzēts, ka Latvija šogad SVF atmaksās 373,4 miljonus latu, nākamgad - 288,8 miljonus latu, 2014.gadā - 112,1 miljonu latu un 2015.gadā - 46,8 miljonus latu.

Savukārt Eiropas Komisijai parāds jāsāk atmaksāt 2014.gadā, kad paredzēts Eiropas Komisijai atmaksāt 702,8 miljonus latu, 2015.gadā Eiropas Komisijai jāatdod 843,4 miljoni latu, 2019.gadā - 351,4 miljoni latu, bet 2025.gadā - 140,6 miljoni latu.

Savukārt Pasaules Bankai aizdevums 281,1 miljona latu apmērā jāatmaksā laikā no 2015.gada līdz 2020.gadam.

Starptautiskā aizdevuma programma ilga trīs gadus, kopumā Latvijai programmā bija pieejami 7,5 miljardi eiro (5,25 miljardi latu). Latvija no kopējā piešķirtā finansējuma apjoma izmantoja nedaudz vairāk nekā pusi - 4,5 miljardus eiro (3,16 miljardus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!