Foto: DELFI

Lai gan Satversmes tiesa (ST) saskatīja nepilnības neatkarīgo iestāžu - Valsts prezidenta kancelejas, Augstākās tiesas, Satversmes tiesas, Valsts kontroles, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes un Tiesībsarga biroja – budžeta pieprasījumu izskatīšanas kārtībā, taču tiesvedība šajā lietā ir izbeigta, jo ST ieskatā nepilnīgo normu atcelšana radītu "tiesisko nestabilitāti".

Tiesai pēc Valsts kontroles (VK) pieteikuma bija jāizvērtē, vai pašlaik likumā noteiktā kārtība, kādā izskata šo iestāžu budžeta pieprasījumus, atbilst Satversmei.

Satversme nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, un aizsargā tiesu varas un Valsts kontroles neatkarību. Taču neatkarīgo iestāžu budžeta izskatīšanas kārtība paredz, ka Valsts prezidenta kancelejas, Augstākā tiesas, Satversmes tiesas, Valsts kontroles, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes un Tiesībsarga biroja budžeta pieprasījumus valdība var grozīt bez iestādes piekrišanas, ja tie pārsniedz valdības apstiprināto maksimāli pieļaujamo valsts budžeta izdevumu kopējo apjomu attiecīgajai iestādei.

ST priekšsēdētāja palīdze Līga Pauliņa portālu "Delfi" informēja, ka šajā kārtībā konstatētas vairākas nepilnības, tomēr, ja tās ar ST spriedumu tiktu atzītas par spēku zaudējušām un spriedumam būtu atpakaļejošs spēks, tad laikā, kad sākta 2013.gada budžeta izstrāde un darbs pie budžeta ietvara 2013.līdz 2015.gadam, tas varētu izraisīt tiesisko nestabilitāti.

"Valsts budžets skar plašu personu loku, un tam ir būtiska ietekme uz tautsaimniecību kopumā, tādēļ atpakaļvērsta spēka piešķiršana nolēmumam izraisītu tiesisko nenoteiktību. Savukārt šis apsvērums ir pamats tiesvedības izbeigšanai," norādīts ST lēmumā.

ST lēmums izbeigt tiesvedību ir galīgs un nepārsūdzams, informēja tiesas pārstāve.

Jau ziņots, ka pieteikuma iesniedzēja -
Valsts kontroles padome uzskata
, ka finansiāla spiediena radīšana un neatkarīgo iestāžu darbībai nepieciešamā finanšu apjoma ietekmēšana rada draudus šo iestāžu neatkarībai un to funkciju efektīvai izpildei. Neatkarīgo institūciju patiesu neatkarību un varas dalīšanas principa īstenošanu iespējams panākt tikai un vienīgi tad, ja neatkarīgo institūciju budžeta pieprasījumus izvērtē likumdevējs un šajā izvērtēšanas procesā tiek nodrošināta visu Satversmē nostiprināto demokrātiskai valstij raksturīgo principu ievērošana, uzskata VK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!