Tautas partija iesniegusi Saeimā sadarbībā ar Latvijas Nodokļu konsultantu asociāciju izstrādātu alternatīvu mikrouzņēmuma nodokļa modeli, kas paredz samazināt nodokļu likmi mazajiem uzņēmumiem no 20% līdz 10%, informēja TP konsultante Sarmīte Kolāte.

Jauno modeli Tautas partijas deputāti iesnieguši Saeimā kā iedzīvotāju ienākuma nodokļa un mikrouzņēmumu nodokļa likumu grozījumus.

Priekšlikumi paredz kopējās nodokļu likmes samazināšanu mazajiem uzņēmumiem no 20% līdz 10%. Tiek piedāvāts mikrouzņēmumiem atcelt 10% dividenžu nodokli, atļaut nodokļu deklarācijas iesniegt tikai reizi ceturksnī, kā arī noteikt samērīgu uzņēmējdarbības riska valsts nodevu – 0,75 latus par katru strādājošo ceturksnī. Priekšlikumi paredz, ka mikrouzņēmuma darbiniekiem par ienākumiem, kas nav darba alga, būtu jāpiemēro neapliekamais minimums un atvieglojumi par apgādājamām personām.

Mikrouzņēmuma nodokli no 1.jūlija varēs maksāt individuālie uzņēmēji un komersanti, zemnieku un zvejnieku saimniecības, kā arī sabiedrības ar ierobežotu atbildību līdz pieciem darbiniekiem, kuru kopējais gada apgrozījums nepārsniegs 70,000 latus.

Vienlaikus Tautas partija aicina vienkāršot iedzīvotāju ienākuma nodokli, kuru maksā jebkurš Latvijas iedzīvotājs, kas saņem ienākumus. Tautas partija ierosina celt neapliekamo minimumu līdz minimālās algas slieksnim, astoņu pašreiz pastāvošo likmju vietā ieviest vienu vai divas zemas likmes, un atteikties no dažādiem grūti administrējamiem un aprēķināmiem nodokļu atvieglojumiem.

Arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera akcentē, ka mikrouzņēmumu nodokļa likme nedrīkst būt lielāka par 12%. "Lai mazā biznesa veicēji būtu motivēti akceptēt tiem piemēroto, jauno nodokļu nomaksas kārtību, mikrouzņēmumu nodokļa likme nedrīkst pārsniegt 12% no uzņēmuma gada apgrozījuma," norādījis Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis Jānis Endziņš. "Nodokļa likme 20% apmērā, kādu to paredz "Likuma par mikouzņēmumu nodokli" projekts, reti kuram mikrouzņēmumam šķitīs pievilcīga, bet šā brīža prioritāte ir radīt vidi, kurā mazo komercdarbību uzsākt un vest var vienkārši," atzīmējis Endziņš.

Viņš arī piebildis, ka svarīgi likumu ir padarīt pievilcīgu uzņēmējiem. Tas rosināšot viņus pamest ēnu ekonomikas zonu.

Jau ziņots, ka arī Ekonomikas ministrijā tiek apsvērts piedāvājums būtiski samazināt pašlaik Saeimā apspriestā vienotā mikrouzņēmumu nodokļa likmi. Pašlaik paredzēts, ka likmes apmērs būs 20% no apgrozījuma, turklāt, ja uzņēmuma apgrozījums būs lielāks par 70 tūkstošiem latu, likme būs lielāka.

Mikrouzņēmuma nodoklis ietvers valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu par mikrouzņēmuma darbiniekiem. Tas ietvers arī mikrouzņēmuma uzņēmuma ienākuma nodokli, ja mikrouzņēmums atbilst uzņēmuma ienākuma nodokļa maksātāja pazīmēm, kā arī mikrouzņēmuma īpašnieka iedzīvotāju ienākuma nodokli par mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības ieņēmumu daļu.

Ar mikrouzņēmuma nodokli apliks mikrouzņēmuma taksācijas perioda apgrozījumu. Ja mikrouzņēmuma darbinieku skaits ceturksnī pārsniegs piecus darbiniekus, likmei pieskaitīs 2 procenta punktus par katru papildu nodarbināto darbinieku. Ja darbinieku skaits mikrouzņēmumā ceturksnī ir mainīgs, mikrouzņēmuma nodokļa likmi noteiks pēc lielākā darbinieku skaita mikrouzņēmumā attiecīgajā ceturksnī, ņemot vērā tos darbiniekus, kuri ir nostrādājuši ne mazāk par pusi no attiecīgā ceturkšņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!