Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Valdība otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu uzņēmumiem arkārtējās situācijas atbalsta apmēru noteikt 30% apmērā no uzņēmuma bruto darba algas, par kuru nomaksāti darba algas nodokļi 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī, kopsummas, bet ne vairāk kā 50 000 eiro par atbalsta periodu, un ne vairāk kā 800 000 eiro saistītai personu grupai.

Valstī 6. novembrī atkārtoti izsludināta ārkārtējā situācija un ir noteikti dažāda veida ierobežojumi, kas kopumā kavē tautsaimniecības attīstību un ekonomikas atveseļošanos, līdz ar to joprojām nepieciešams īstenot īpašus pasākumus un atbalsta mehānismus Covid-19 krīzes pārvarēšanai, norāda EM.

Ieilgstot Covid-19 izraisītajai nedrošība un atkārtoti noteiktajiem ierobežojumiem Covid-19 izplatības mazināšanai tirgos turpmākajos mēnešos krasi ietekmēs uzņēmumu apgrozāmo līdzekļu pieejamību un spēju veikt saimniecisko darbību. Tiek ierobežota ne tikai uzņēmumu pelnītspēja, bet arī tiek krasi samazināta to iespēja segt saimnieciskajā darbībā tekošos maksājumus, piemēram, darbinieku algas, rēķinus par komunālajiem pakalpojumiem.

Tādēļ paredzēts, ka grantu apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai Covid-19 ārkārtas situācijā varēs saņemt uzņēmums, kas reģistrēts Latvijā, Valsts ieņēmumu dienestā kā nodokļu maksātājs; atbilst sīkā (mikro), mazā un vidējā saimnieciskās darbības veicēja definīcijai; atbilst lielā saimnieciskās darbības veicēja definīcijai; veic saimniecisko darbību atbalstāmajās nozarēs; atbalsta periodā apgrozījuma kritums ir vismaz par 20%, salīdzinot ar vidējo apgrozījumu 2020.gada augusta, septembra, oktobra mēnešos kopā.

Vienlaikus noteikta atbalsta apmēra augšējā robeža atbalsta pretendentam; atbalstu piešķirs vienreiz par atbalsta periodu - 2020.gada novembri un decembri kopā; grantu nedrīkst apvienot ar citu valsts atbalstu par vienām un tām pašām attiecināmajām izmaksām. Tāpat grantu lauksaimniecības produktu pārstrādes vai tirdzniecības nozares uzņēmumiem var piešķirt ar nosacījumu, ka to daļēji vai pilnībā nenodod primārajiem ražotājiem un atbalsts nav balstīts uz tādu produktu cenu vai daudzumu, kuri iegādāti no primārajiem ražotājiem vai kurus attiecīgie uzņēmumi laiduši tirgū; atbalstu piešķir pieejamā finansējuma ietvaros, ievērojot uzņēmumu iesniegumu iesniegšanas secību.

Paredzēts, ka VID, pamatojoties uz uzņēmuma iesniegumā norādīto informāciju, pieņem lēmumu par atbalsta piešķiršanu un divdesmit darba dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas izmaksā atbalstu, ieskaitot to iesniegumā norādītajā uzņēmuma kontā.

Kopumā uzņēmumiem paredzēts izmaksāt 30 miljonus eiro.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko uzsvēra, ka patlaban daudzi jautā, vai šodien pieņemtie instrumenti ir viss, kas būs, taču šobrīd ir jau pieejama virkne citu instrumentu plašam nozaru klāstam. Patlaban vēl tiek lemts par lielo komersantu aizdevumiem un B lapu atbalstu slimajiem darbiniekiem, kā arī darbinieku pārkvalifikācijas programmu. Tāpat vēl jādomā par instrumentiem eksporta atbalstam, nodokļu un citu maksājumu atlikšanas atbalstam

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!