Foto: LETA

Ministru kabinets (MK) otrdien sēdē nolēma šā gada valsts budžeta grozījumiem Saeimā otrajā lasījumā virzīt vairākus papildu priekšlikumus par vēl 18,9 miljonu latu sadali. Līdz ar to kopējā budžeta grozījumos sadalāmā summa būs ap 240 miljoniem latu, tostarp jau iepriekš prioritāriem pasākumiem piešķirtie 70 miljoni latu.

Valdības sēdes atklātajā daļā atbalstīts priekšlikums par papildu 1,3 miljonu latu piešķiršanu Satiksmes ministrija ārkārtas remondarbiem uz Latgales ceļiem. Tāpat Ministru kabinets piekrita nepilnu pusmiljonu latu šā gada budžeta grozījumos piešķirt eksprezidenta Valda Zatlera dzīvokļa iegādei.

Vairāki priekšlikumi par papildu naudas piešķiršanu budžeta grozījumos skatīti MK slēgtajā daļā. Tostarp valdība arī atbalstīja Veselības ministrijas (VM) ieteikumu budžeta grozījumos atvēlēt 2,558 miljonus latu ieguldīšanai SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" ("Austrumu slimnīca") pamatkapitālā.

Šie ieguldījumi slimnīcā nepieciešami saistībā ar iestādes pērn ciestajiem teju trīs miljonu lielajiem zaudējumiem, kas radās saistībā ar pievienotās vērtības nodokļa samazinātās likmes celšanu medikamentiem, inflāciju, kā arī pārņemtā Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) nenokārtotajām saistībām, žurnālistiem pēc valdības sēdes skaidroja VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš.

Pēc viņa sacītā, tāpat slimnīcas zaudējumi skaidrojami ar mazāku valsts finansējumu stacionārajiem pakalpojumiem. Tam valsts 2009.gadā atvēlēja 36 miljonus latu, bet pērn – 30 miljonus. Šogad pirmajos sešos mēnešos valsts finansējums slimnīcas stacionārajiem pakalpojumiem ir 18 miljoni latu, bet gadā varētu būt 36 miljoni latu. Taču jāņem vērā, ka šogad slimnīca ir paplašināta, pievienojot LIC.

Ja valsts budžeta grozījumos nepiešķirs papildu finansējumu Austrumu slimnīcas pamatkapitāla palielināšanai, tad tās zaudējumi šogad sasniegtu sešus miljonus latu, teica Muciņš, piebilstot, ka ar šo papildu finansējumu iestādes zaudējumi šogad būs ievērojami mazāki.

"2012.gads ir radījis samērā drošu bāzi, lai varētu apgalvot, ka kopumā tas izdevies veiksmīgs. Tādēļ varam atļauties arī atsevišķus ekonomikas stimulācijas pasākumus ne tikai šajos grozījumos, bet arī 2013.gada budžetā. Tomēr attiecībā uz nākamo gadu mums aizvien ir jābūt ļoti piesardzīgiem, jo pagaidām grūti prognozēt, kā veiksies eiro zonas un Eiropas Savienības valstu parādu krīzes risināšana," norāda finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Valdība ir atbalstījusi Saeimas deputātu iesniegtos priekšlikumu par 1,1 miljonu latu, galvenokārt pārdalot līdzekļus no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Valdība akceptēja 50 tūkstošu latu piešķiršanu Latvijas riteņbraukšanas federācijai – BMX izlases komandai, kā arī tādu pašu finansējumu Latvijas Republikas volejbola federācijai – pludmales volejbola izlases komandai un jaunatnes programmām.

Tāpat MK nolēma 50 000 latu novirzīt Latvijas Bērnu fondam sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanai bērniem, kuri cieš no vardarbības.
Tika atbalstīti priekšlikumi 100 000 latu novirzīt Bulduru dārzkopības vidusskolai avārijas stāvoklī esošās siltumapgādes sistēmas rekonstrukcijai, tāpat 128 000 latu novirzīt Dagdas novada pašvaldībai siltumapgādes ārkārtas situācijas novēršanai un siltumtrases izbūvei, 61 000 latu Jaunpiebalgas pašvaldībai Jaunpiebalgas vidusskolas jumta renovācijai un siltumapgādes rekonstrukcijai, kā arī 224 000 latu Kārsavas novada pašvaldībai Kārsavas vidusskolas ēku rekonstrukcijai, kā arī tika atbalstīti citi priekšlikumi, ko ierosināja Saeimas deputāti.

Šā gada budžeta grozījumu otrajam lasījumam Saeimā savus priekšlikumus bija iesniegušas arī nozaru ministrijas – tiem valdība nolēma piešķirt papildu 17,8 miljonus latu, kas palielinās šā gada budžeta deficītu, nepārsniedzot 2012.gada plānoto kopējo budžeta deficīta apmēru 1,9% no IKP pēc Eiropas Savienības metodoloģijas. Papildu vairāk kā 10,5 miljoni latu tika piešķirts Veselībai ministrijai, lai nodrošinātu ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensāciju iedzīvotājiem, vakcīnu iegādei, dzemdību palīdzības nodrošināšanai un citiem pakalpojumiem, kā arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai pievienotā Latvijas Infektoloģijas centra kreditoru saistību segšanai.

MK arī lēma par divu miljonu latu novirzīšanu ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu īstenošanā iesaistīto institūciju darbinieku motivēšanai saskaņā ar institūciju darbības rezultātiem 2012. gada sešos mēnešos un šo darbības rezultātu ietekmi uz nodokļu iekasēšanu.

Tāpat valdība atbalstīja priekšlikumu piešķirt papildu finansējumu Satiksmes ministrijai trīs miljonu latu apmērā, lai daļēji segtu zaudējumus pasažieru pārvadātājiem par 2012. gadu, kā arī kompensētu zaudējumus, kas VAS "Latvijas Pasts" radušies 2011. gadā, sniedzot abonētās preses piegādes pakalpojumus lauku apvidos.

Šā gada valsts budžeta grozījumu likumprojekta paketē iekļautajiem likumprojektiem tika saņemti vairāk kā 200 priekšlikumi, no kuriem atbalstīti vairāk kā puse. Vairākums no nozaru ministriju priekšlikumiem likumprojekta 2. lasījumam Saeimā bija kā tehniskas pārdales starp budžeta programmām un izdevumu veidiem.

Jau ziņots, ka Saeima 22.augustā pirmajā lasījumā atbalstīja 2012.gada valsts budžeta grozījumus, bet otrajā un galīgajā lasījumā tos plānots apstiprināt Saeimas plenārsēdē 13.septembrī.

Budžeta grozījumiem iesniegti vismaz 48 priekšlikumi, to skaits varētu būt lielāks, jo vienā komisijai iesniegtajā dokumentā var būt iekļauti vairāki priekšlikumi. Priekšlikumus iesniegušas visas Saeimas frakcijas. Pašlaik budžeta grozījumi paredz 2012.gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumus noteikt 4,775 miljardu latu apmērā, bet izdevumus – 4,864 miljardu latu apmērā. Tādējādi, salīdzinot ar iepriekš apstiprināto, ieņēmumus plānots palielināt par 251,3 miljoniem latu, bet izdevumus – par 219,4 miljoniem latu.

Prioritārajiem pasākumiem budžeta grozījumos paredzēti papildu 70 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!